Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Trijntje Oosterhuis, giro 555, de Filipijnen en de overwaarde van haar huis en wat Quote daarvan vindt

Dinsdag 19 november 2013

Ik ken Trijntje Oosterhuis niet. Ja, van naam. Vraag je mij een nummer van haar te noemen, dan pas ik. Maar ongezien en ongevraagd neem ik het voor haar op. Wat is de sociale media zuur, wat is Nederland hard en in wat voor een maatschappij zijn we beland?

Trijntje Oosterhuis beloofde 1 euro per like op Facebook uit te loven en over te maken op giro 555 ten behoeve van de Filipijnen. Een mooie geste. En, je doet er niemand kwaad mee, of zeer, of pijn of een aandoening. Nu vonden veel mensen dat leuk. Meer mensen dan Trijntje zich als leuk kon veroorloven. Wilde zij zich aan de belofte houden dan moest ze een paar ton (aan euro's) overmaken. Wat nu?

Niemand die daar een antwoord op heeft. Behalve Quote natuurlijk. Quote is een armetierig blaadje, gemaakt door armetierige mensen en die daar weer minder armetierig van worden. Ze kunnen rekenen, dat moet ze nagegeven worden. Quote kan rekenen. Iets wat twee maal herhaald wordt is waar. Quote vond dan ook dat ze haar huis zou moeten verkopen, de overwaarde over zou moeten maken, en daarmee Basta. Quote is een leuke club. Dat blijkt.

Natuurlijk is Trijntje 'een beetje dom'. Ze had kunnen weten, of zich laten voorlichten, dat sociale media werkt. Nog sterker: waar de sociale media iemand een hak kan zetten, doet ze het.

Ik ben voor Trijntje, ze heeft een statement gemaakt voor een actie waar ik zelf niet veel mee heb (ik ben intuïtief niet zo voor kolossale acties, maar ik ben niet gevoelloos voor de diepe ellende op de Filipijnen). Duizenden, nee tienduizenden mensen 'likeden' Trijntje en kochten daarmee hun eigen niet-storten af. Handig! Handenwrijvend wachtten ze af wat Trijntje zou doen. Hen treft geen blaam. "Elke like een euro waard, de markt is duurder!"

En als Trijntje er toch een hoop geld mee blijkt te verdienen dan zal ze, ondanks Quote, er goed aan doen het over te maken. Hopelijk vermeldt het armetierige blad dat dan ook.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Piter de Vries schreef op Woensdag 20 november:
Hè jammer, goeie column, daar niet van. Maar ik had daags na Nick Cave meer gehoopt op een anekdote in de trant van een heer Cave die een overhemd aanschaft...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2