Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ban de bladblazer, leve de hark en de rivaliteit tussen bladblazerteams

Zaterdag 23 november 2013

Het leven zou een feest moeten zijn. En kunnen zijn. Vanzelfsprekend gebeuren er weleens dingen die minder goed uitpakken. Een orkaan, een eruptie, wellicht zelfs een nare ziekte. Aan de meeste rampen kun je niks doen. Waar wel wat aan gedaan kan worden, daar moet wat aan worden gedaan. Neem bijvoorbeeld de bladblazer!

Het is hobby, verveling en soms een baan. Het opblazen van bladeren van de ene naar de andere plek. Vooral in de herfst zie je het vaak. En zie je het niet, dan hoor je het wel. Het zijn voornamelijk mannen die het doen, met oorkleppen op; zodat ze wel de lusten hebben en niet de lasten. Zo zijn mannen. Dat kan je ze niet altijd kwalijk nemen. Dat ligt aan de opvoeding die in het geval van bladblazers vooral door vrouwen wordt gedaan.

Er zijn weinig mannelijke bladblazers die uit een familie komen waar de emancipatiegedachte is doorgedrongen. Zelden zie je bladblazers waarvan je denkt: "Nou..daar zou Poetin weleens een probleem mee kunnen krijgen." Nee, bladblazers zijn rechtlijnig, houden van vechten, stoeien en vooral van rivaliteit. Het zijn niet direct mijn types. Maar dat hoeft ook niet. Je kunt niet van iedereen een vriend zijn. Ga weg! Dat zou teveel zijn.

Eerder deze week al had ik verbaasd gekeken naar een buurman verderop die met een Gamma bladblazer (€ 44,95 blaast 275 km/uur) de bladen uit zijn tuin blies richting de stoep. Daar liet hij de bladeren lekker liggen totdat de gemeentelijke bladblazers het groen weer rustig (op kosten van de participatiemaatschappij) terugjoegen naar zijn tuin. Vandaag brak echter mijn klomp.

Ik woon op een pleintje in een stille vooroorlogse, net buiten het stadscentrum gelegen, buurt in Arnhem. Ideaal voor thuiswerkers (rustig) en natuurliefhebbers (veel groen en vogels). Ik zeg stil, want zo is het bedoeld. Gedurende de lente en zomer wordt er verbouwd (immers oude huizen waaraan altijd wel wat te doen valt) en in de herfst de rivaliserende bladblazerteams. Vanaf de eerste bladval tot de aankondiging van de Elfstedentocht wordt er geblazen met vermogens tot over de 400 km per uur.

Vandaag was ik getuige. Ik had een thuiswerkdag. In alle rust de dingen afmaken waar je op andere dagen moeilijk aan toe komt. Ik heb echter, met stomme verbazing, de gehele dag uit het raam gekeken. Vanaf 7.30 's morgens tot 16.00 's middags was het feest. De ochtendblazers bliezen de bladeren van de straat op de stoep, de lunchblazers van de stoep naar de goot, en de middagploeg blies de bladeren wederom naar het midden van de straat waarna een bezemwagen alles opblies te midden van vers vallende bladeren die morgen opgeruimd zullen worden. Alle ploegen getooid in een ander hesje, met andere sponsoring op de boezem en een ander merk bladblazer. Rivaliteit tussen de teams? Georganiseerde pesterij? Joost mag het weten.

Vanavond heb ik een paar harken naast mijn hekje geplaatst met een sticker erop: "Voor vrij gebruik". We zullen zien morgen. En wee gebeente de buurman die als zaterdagse ochtendoefening de blazer pakt in plaats van de hark! 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2