Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 24: 9 juni tot 16 juni 2013

R.I.P William van Poyck, Florida, doodstraf: Oog om oog, tand om tand, weldra is de gehele wereld blind

Donderdag 13 juni 2013

Gisteravond is William van Poyck geëxecuteerd. In Florida. William kreeg de doodstraf na een vermeende moord op een gevangenisbewaarder zevenentwintig jaar geleden. De moord heeft hij, voor zover duidelijk niet gepleegd. De man die de moord volgens eigen zeggen wel heeft gepleegd, Valdes, is in 1999 doodgeslagen. Bewaarders zijn daarvoor aangeklaagd, maar nooit veroordeeld.

William schreef. Naast het schrijven van boeken hield hij een blog bij: https://deathrowdiary.blogspot.nl/ Hij stuurde brieven naar zijn zus. Zij publiceerde deze op zijn blog.

In zijn laatste posting (28 mei 2013) schreef hij dat de f...Onrust in het Vaticaan, de homolobby roert zich, de Paus en Vatileaks

Woensdag 12 juni 2013

We weten het pas zeker als er iets lekt. Of het nu om Big Brother gaat, om Irak of Iran, of nu, als gelekte documenten in het Vaticaan duidelijk maken dat er wel degelijk sprake is van een homolobby. Vatileaks.

Op schrift moet het staan. Pas dan kan je er niet meer om heen. Het heilige schrift, gelekt of niet.

De nieuwe Paus Franciscus kan zijn borst nat maken. Achter zijn rug dreigt het gevaar. Daar moet het droog blijven.

Het heilige stadsdeel in Rome lijkt verdacht veel op de grote mensenwereld. Corruptie, complotten, roddel en achterklap. De een voelt zich heiliger dan de ander, en de derde mag het opknappen. Je zult toch maar Paus zijn.

Het is erg makkelijk o...Mandela, Zuid-Afrika en het levend geweten in de jaren van omwenteling 1989-1990

Dinsdag 11 juni 2013

Mandela overleden 5 december 2013


Deze Dagtaak is eerder gepubliceerd op 11 juni j.l   de dag waarop al gevreesd werd voor zijn overlijden.

Vijftig jaar geleden werd Nelson Mandela gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad. Op 11 juni 1964, 49 jaar jaar geleden werd hij definitief veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. Pas 27 jaar later, in 1990, kwam hij vrij. Op voorspraak van de pas gekozen blanke President De Klerk

Nelson Mandela het symbool van een vrij Zuid-Afrika. Zuid -Afrika stond niet op zichzelf. In de jaren 1989-1990 stond de wereld op zijn kop.
In 1989 de grootste openbare studentenopstan...PRISM, Edward Snowden en de onthulling van een geheim dat iedereen al kende

Maandag 10 juni 2013

De klokkenluider heeft een naam: Edward Snowden. Een naam uit een jongensboek. Een naam zoals die verzonnen zou kunnen zijn door Frederick Forsyth. Een naam die waarschijnlijk verworpen zou zijn door George Orwell als hoofdpersoon voor zijn roman 1984 als zijnde te voor de hand liggend en daardoor ongeloofwaardig.

Deze man, Edward Snowden, luidde een grote klok, een klok waarvan we allen wisten dat die eens zou klinken. De Amerikaanse veiligheidsdiensten FBI en NSA weten alles. Alles wat wij posten via de s...De week van Dagtaak, losse eindjes, de Fyra, Neil Young en Guus Meeuwis

Zondag 9 juni 2013

Het is zondag. De week is voorbij. Alweer een week; en van Dagtaak is niet veel gekomen. In gedachten wel, maar niet op schrift en nog minder op de site. En toch is er veel gebeurd. Het was de week van de Fyra, Neil Young, Guus Meeuwis en klein en groot persoonlijk leed.

Dat is andere koek dan komkommertijd. Vooral Guus Meeuwis.

Guus is verbaasd. Gisteravond ontving onze volkszanger zijn miljoenste gast. Hij is zelfs onthutst: "Dat betekent dat 1 op de 16 Nederlanders bij mij op bezoek is geweest." En dat allemaal na "Kedeng Kedeng" (of zoals het nummer in het echt heet: Per spoor). Kom daar maar eens om bij de Fyra!

Voor ons, Nederlanders, klinkt Kedeng Kedeng, erg banaal en...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2