Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De week van Dagtaak, losse eindjes, de Fyra, Neil Young en Guus Meeuwis

Zondag 9 juni 2013

Het is zondag. De week is voorbij. Alweer een week; en van Dagtaak is niet veel gekomen. In gedachten wel, maar niet op schrift en nog minder op de site. En toch is er veel gebeurd. Het was de week van de Fyra, Neil Young, Guus Meeuwis en klein en groot persoonlijk leed.

Dat is andere koek dan komkommertijd. Vooral Guus Meeuwis.

Guus is verbaasd. Gisteravond ontving onze volkszanger zijn miljoenste gast. Hij is zelfs onthutst: "Dat betekent dat 1 op de 16 Nederlanders bij mij op bezoek is geweest." En dat allemaal na "Kedeng Kedeng" (of zoals het nummer in het echt heet: Per spoor). Kom daar maar eens om bij de Fyra!

Voor ons, Nederlanders, klinkt Kedeng Kedeng, erg banaal en plat. Maar je moet het breder zien. Internationaler. Wat stelt nu helemaal de titel: "Hey Hey, My, My (vrij vertaald: hé, he', mij, mij), van Neil Young voor? Of "Like a Hurricane" (vrij vertaald: Zo snel als een HSL)? Ook niets. "Ding-a-Dong won het Eurovisie songfestival en van Ob-La-Di-Ob-La-Do wordt nog steeds iedereen blij.

Het gaat erom wat iemand los weet te maken. En dat beheerst Guus goed. Neil Young trouwens ook. De laatste komt uit het Noord-Brabant van Amerika: Canada. Franse invloeden en een traditionele, licht Indiaanse zachte "G" (zoals in: Heart of Gold--spreek uit als Heart of Chold).

Het gaat om aantallen,kilometers, en niet te moeilijk doen. Neil trekt de wereld over om per avond tienduizenden gasten te ontmoeten in steeds andere landen. Guus is honkvast en blijft het liefst in Eindhoven. "Als ze me willen horen, komen ze maar naar mij toe, Kedeng Kedeng." Het liefst per spoor.

Tijdens het optreden van Neil Young afgelopen woensdag begon hij met Volkslied, het Wilhelmus wel te verstaan. Guus zal beginnen en eindigen met het Brabantse volkslied.

Het grote verschil is dat bij Neil Young het hele Ziggo Dome ademloos zat te luisteren naar de songs van de grote meester. Naar Guus hoef je niet te luisteren, iedereen hoort in Nederland het liefst zijn eigen stem en misschien zit hem daar wel kneep. Kedeng Kedeng.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2