Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 9: 26 februari tot 4 maart 2012

Homs, Syrie en Jonathan Littell , NRC - Le Monde

Zondag 4 maart 2012

Bitter is zijn conclusie, om maar gelijk met het laatste te beginnen: "Als je de Syriërs niets beter kunt bieden dan blauwhelmen die alleen maar een mandaat hebben om op dol geworden honden te schieten, dan kun je hen net zo goed aan hun lot overlaten."

Aan het woord is Jonathan Littell die refereert aan de oorlog in Bosnië waar onder het oog van journalisten, hulpverleners en blauwhelmen meer dan tachtigduizend mensen zijn vermoord.
Littell is een Frans-Amerikaanse schrijver die voor Le Monde vanuit Homs in Syrië bericht. Hij spreekt met deserteurs, activisten en anderen die zich tegen Assad verzetten. Het is een bitter verslag. ...De Val, de Gulden, Geert en de stille aftocht

Zaterdag 3 maart 2012

"Ja Geert," "Goed, Geert". "Laten we dat dan maar doen, er zit inderdaad niets anders op." Mark Rutte haalt een verfrommeld, enigszins verbleekt briefje uit zijn achterzak. "Hier Geert, een briefje van vijfentwintig. Ga jij even drie Bossche Bollen halen om het te vieren, niet vergeten een bonnetje te vragen."

Geert kijkt verbaasd, maar weet, nu doorzetten! Ging het zo gemakkelijk? Het is nog niet eens tien uur. We zitten nog geen half uur aan tafel en nu al de overwinning binnen?

Hij trekt zijn jas aan en in zijn kielzog verdwijnen met hem de drie bodyguards met een al even verbaasde blik.
Mark knipoogt naar Maxime. Zo, di...RTL Bonnetjes en de Wet Openbaarheid Bestuur

Donderdag 1 maart 2012

Gisteren dacht RTL het land een grote dienst te bewijzen door alle declaraties van ministers en staatssecretarissen openbaar te maken. Voer voor speurders, lekkerbekken en koopjesjagers. Waar lunchen onze ministers, wat geven ze als afscheidscadeaus en waar kan je tegenwoordig nog voor een goede prijs zilveren manchetknopen aanschaffen? 

RTL heeft het allemaal voor ons laten napluizen en wat blijkt: we hebben een uitermate saai kabinet! Ze kopen bij Ikea, declareren zelfs de draagtas, lunchen en snacken bij Shell en Mac Donalds, geven dames een boeket van € 20,00 en heren een boeket van € 25 en je kunt beter Donner op je afsch...Vandaag bestaat niet , Schrikkeldag, Leap Day: er valt veel recht te zetten

Woensdag 29 februari 2012

Vandaag bestaat niet. Een bijzonder gevoel. Eens in de vier jaar krijgen we een dag extra die slechts bedoeld is om de "tijd" opnieuw recht te zetten. Onze tijdsmeting deugt niet, stiekem duren onze dagen elke dag een minuut langer dan dat wij krijgen. Als we normaal tijd tekort komen voor onze dagtaak dan klopt dat ook. Minstens een volle minuut elke dag!

Al die minuten bij elkaar opgeteld worden vandaag gecompenseerd. Ik ben vanmorgen vroeg opgestaan. Extra vroeg. Dit om elke minuut die ik afgelopen vier jaar ben misgelopen tot me te nemen. Al slapend ben ik de verwerking van heel 2008 en een deel van 2009 misgelopen. Jammer.

Op moment...Vanavond bij Pauw en Witteman, DWDD en Pownews: de Samensmelting

Dinsdag 28 februari 2012

Vanavond een bijzondere avond. Wat iedereen al voorspelde wordt bewaarheid. Vanaf half acht tot twaalf uur vannacht feest op de buis. De gezamenlijke nieuwsshows presenteren vier-en-een-half uur achter elkaar een avondvullende uitzending volledig in het thema van NiX.U ziet van half acht tot negen een samenvatting, in een uitgebreide zapservice, van de shows van gisteravond. Van half negen tot tien een vooruitblik op de late-avond programmering met als speciaal thema "Afzeiktelevisie". Om tien uur schuift Twan Huys even aan om het nieuws van de dag kern...Joan, het Songfestival en het Gezicht van Holland, Tooi Tooi!

Maandag 27 februari 2012

Nederland is er klaar voor. Gisteravond werd de nationale voorronde gehouden van het Songfestival: We hebben een winnaar in huis!

En eerlijk is eerlijk, het was al jaren geleden dat ik het songfestival voor het laatst zag, laat staan een voorronde, maar nu John de Mol hoogst persoonlijk ingegrepen heeft om het succes van Teach In Ding-a-Dong te herhalen heb ik me in tijden niet zo geamuseerd voor de televisie als gisteravond.

Samen met mede-twitteraars is de saamhorigheid en het groepsgevoel nooit zo sterk geweest als tijdens dit mini-festival. Het leek aanvankelijk een saaie avond te worden, schaamrood op de kaken, droevenis alom. Een ...Strontkoersen, Omloop, KBK en het wielerjargon

Zondag 26 februari 2012

"Bakkes openen en ademen!" Maarten Ducrot en Mart Smeets kunnen weer los. Na keurige wintermaanden is het voorjaar in de wielersport weer aangebroken. Traditiegetrouw in Vlaanderen met de strontkoersen.

Over smalle paadjes, korte steile hellingen, kasseien, maar vooral het boerenlandschap waar de boeren net verse stront over de akkers hebben uitgereden. Even mag dan alles weer. "Dit is wielersport, Mart, hier heb je geen scheidsrechters. Tom Boonen vindt dat dit zijn berg is, en Lars Boom heeft daar niets te zoeken." De fikse duw die een Rabo-renner van de populaire spurter uit Vlaanderen krijgt wordt hem dubbel en dwars vergeven.

Zo...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2