Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Val, de Gulden, Geert en de stille aftocht

Zaterdag 3 maart 2012

"Ja Geert," "Goed, Geert". "Laten we dat dan maar doen, er zit inderdaad niets anders op." Mark Rutte haalt een verfrommeld, enigszins verbleekt briefje uit zijn achterzak. "Hier Geert, een briefje van vijfentwintig. Ga jij even drie Bossche Bollen halen om het te vieren, niet vergeten een bonnetje te vragen."

Geert kijkt verbaasd, maar weet, nu doorzetten! Ging het zo gemakkelijk? Het is nog niet eens tien uur. We zitten nog geen half uur aan tafel en nu al de overwinning binnen?

Hij trekt zijn jas aan en in zijn kielzog verdwijnen met hem de drie bodyguards met een al even verbaasde blik.
Mark knipoogt naar Maxime. Zo, die is weg. We kunnen aan de slag! In allerijl wordt Lutz Jacobi gebeld, "Lutz, komen, we gaan de boel hervormen, snelheid geboden!"

Nog geen paar minuten later schuift de nieuwbakken partijleider van de PvdA aan. "Lekker, Bossche Bollen!" zegt ze, maar het wordt haar al snel duidelijk dat Geert met een smoesje de kamer uit is gestuurd. Als ze haar bril heeft gepoetst en een blik werpt op het kladblok van Mark wordt het haar helder. Niets zal meer hetzelfde zijn. Op het papier staan wat namen. Overbekende namen. In grote letters staat boven de pagina "De Overdracht" en in kleine letters schuin in de bovenhoek: "het spijt ons". Mea Culpa prevelt Maxime. "Het zal niet makkelijk zijn," zegt Rutte " maar we gaan het toch proberen."

"We hebben ons vergist, Lutz," gaat Mark verder:"Ik heb er het weekend nog even over nagedacht, maar we staan inderdaad voor schut, niet alleen in eigen land, maar ook in Europa, als we zo verder gaan dan kan ik niet alleen naar mijn eigen pensioen fluiten, maar ik kan mezelf met goed fatsoen in geen enkele buitenlands vakantieoord meer vertonen. Griekenland was al passe, in Midden en Oost-Europa zien ze me al aankomen, en na mijn bezoekje aan Brussel vorige week is het me duidelijk geworden dat ik ook in de overige landen slechts met een honend lachje verwelkomd zal worden. Ik ben reëel, ik heb het er zelf naar gemaakt. Ik had nooit naar Lubbers moeten luisteren om samen met Maxime Geert uit te nodigen voor een gedoogconstructie." Lutz knikt, tot zover snapt ze het. "Als je hier tekent, dan zijn we er uit."

De ramen van het torentje gaan open. Het laatste wat ze van Mark en Maxime ziet is hun schoenzolen. Op het moment dat ze een klap denkt te horen wordt er geklopt. "Doe eens open, ik heb de Bossche Bollen!" De stem van Geert.

"Schuif het wisselgeld maar onder de deur," roept Lutz, we zijn gesloten!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zaterdag 3 maart:
Goed!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2