Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 52: 23 december tot 30 december 2012

Stille tocht, schaakgeweld en Ome Jan pest zijn neefje, de balans van 2012

Zaterdag 29 december 2012

Als we een ding kunnen concluderen over het jaar 2012 dan is het wel het geweld aan de zijlijn. Nauwelijks bekomen van het verbale en fysieke geweld tegen het ambulancepersoneel, de agressie tegen de vierde man bij het voetbal en, nog vers in het geheugen, het afrossen met dodelijk gevolg van een grensrechter, schijnt het ook in de schaakwereld te rommelen. Althans zo blijkt uit een ooggetuigenverslag. Waar Ome Jan volgens Max Euwe zijn neefje nog leerde schaken, is Ome Jan tegenwoordig de kwelgeest. Dagtaak wilde opheldering en wilde het naadje van de kous weten en stelde vragen:

Kunt u een situatiebeschrijving geven?

Goed gekamd liep Ome Jan de zaa...Ik , de man, het boek, voetbal en sex

Vrijdag 28 december 2012

Mannen lezen niet. Tenzij het over voetbal of seks gaat (de Bijbel en de Dikke van Dale daar gelaten). Wil je geld maken als uitgever, breng dan een boek voor vrouwen op de markt. Het liefst over seks en zonder voetbal. Beetje dwang en een lichte vorm van SM mag. Wil je het helemaal goed doen, breng het dan het liefst uit in drie kloeke delen. Niet te dun, dik graag, zodat de scenes die er toe doen een beetje uitgesmeerd worden over het boek. De titel is ook belangrijk. Neem een titel die bekt en blijft hangen, per deel dezelfde aanhef gevolgd door een abstracte term die alleen door vrouwen wordt gesnapt: Grijs, Donkerder en Vrij of de term Jou (Verslaafd aan jou, Be...


Marcel de Graaff, PVV, de Kersttweet en de Sint Jozefkerk

Donderdag 27 december 2012

In de Eerste Kamer zitten wijze mensen. Zij behoeden de Tweede Kamer voor dwalingen en waan van de dag. Een wet is pas wet als de Raad der Wijzen er zijn toestemming aan heeft gegeven. Dat is prettig en zo blijft Nederland ook onder een dubieus bewind leefbaar.

Althans zo luidt de theorie. Want ook in de Eerste Kamer kunnen onbenullen hun zetel krijgen. Een onbenul op straat is nog niet half zo eng als een onbenul die zich met wetgeving bemoeit. Zeker als die onbenul zich omringt weet door meerdere onbenullen.

Onbenullen die twitteren zijn er veel. Van de meeste onbenullen valt het niet op. Niet dat ze twitteren...Overleden schrijvers, boeken, Bernlef en het genoegen aan mijn kant

Woensdag 26 december 2012

Een boek of gedicht van een overleden schrijver lezen is niet zo bijzonder. Sterker: de meeste boeken die ik lees zijn van schrijvers die reeds overleden zijn. Mijn boekenkast puilt uit van doden. Boven mijn bureau hangen ingelijste foto's van wijlen auteurs.

Een boek lezen van een schrijver die onlangs is overleden, is heel wat anders. Zeker wanneer het boek vers ruikt, het taalgebruik en de thematiek niet gedateerd is, en het een boek betreft dat je ook gekocht en gelezen zou hebben als de schrijver nog zou leven.

Voor me ligt "Help me Herinneren" van Bernlef. Over Bernlef en mijn herinnering aan hem schreef ik al

Neil Young met Crazy Horse naar Ziggo Dome in Amsterdam

Maandag 24 december 2012

De Dagtaak van 25-12-2012 is verwijderd. De Paus zag er geen brood in.

Hij komt. Weer. De verlosser van mijn jeugd. Neil Young komt naar Ziggo Dome in Amsterdam. Ik had het nog niet mogen weten, het was achter gehouden als een verrassing voor "later". Tot ik vandaag zelf de betaling moest verrichten omdat internetbankieren nog steeds mijn domein schijnt te zijn. Het bedrag was fors, maar viel nog mee. In tegenstelling tot eerdere bezoeken van de grote Old Man aan Nederland is de toegangsprijs bescheiden en in lijn met een gewoon concertbezoek.

De laatste keer dat ik Neil Young live zag is dan ook een flinke generatie geleden. Ik was op uitnodiging en h...Zondag Rust Jazz en Chet Baker Almost Blue

Zondag 23 december 2012

Ansichtkaart aan Chet Baker.

Gefeliciteerd Chet! Waar je je ook bevindt. Op moment van schrijven is het druilerig. De hemel is onzichtbaar. Het is inmiddels al ruim 24 jaar geleden dat je het veld moest ruimen na een val uit een hotel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Je zou vandaag 83 jaar oud zijn geworden. Ik geloof niet dat je tijdens je aardse leven ooit gedroomd hebt over het bereiken van deze leeftijd. Je zag er al jong oud uit, het verlies van je voortanden na een vechtpartij heeft je je karakteristieke uiterlijk bezorgd.

Ik hoop en ga ervan uit dat je met Stan Getz en Gerry Mulligan vandaag je feestje gaat vieren.
Voor ons stervelingen loopt het jaar te...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2