Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ik , de man, het boek, voetbal en sex

Vrijdag 28 december 2012

Mannen lezen niet. Tenzij het over voetbal of seks gaat (de Bijbel en de Dikke van Dale daar gelaten). Wil je geld maken als uitgever, breng dan een boek voor vrouwen op de markt. Het liefst over seks en zonder voetbal. Beetje dwang en een lichte vorm van SM mag. Wil je het helemaal goed doen, breng het dan het liefst uit in drie kloeke delen. Niet te dun, dik graag, zodat de scenes die er toe doen een beetje uitgesmeerd worden over het boek. De titel is ook belangrijk. Neem een titel die bekt en blijft hangen, per deel dezelfde aanhef gevolgd door een abstracte term die alleen door vrouwen wordt gesnapt: Grijs, Donkerder en Vrij of de term Jou (Verslaafd aan jou, Begeerd door jou etcetera).

Als mannen al lezen, dan niet over Jou, maar over IK. De twee best verkochte boeken die alleen door mannen zijn gelezen (de paar vrouwen die het gelezen hebben, zijn op een paar handen te tellen) zijn dan ook:

Ik Jan Cremer en Ik Zlatan. Pats boem, zo zit het en niet anders. Hier sta ik! Neem mij, koop mij en lees mij. Seks, voetbal en ikzelf.

Zlatan komt net kijken, dus die telt niet. Maar Jan heeft het begrepen. En al lang geleden. Terwijl Mulisch, Reve, Wolkers en alle andere literaire auteurs zaten te ploeteren en te worstelen op mooie zinnen en nauwelijks te eten hadden, reed Jan op een kloeke motor door Spanje, Italië en Ibiza. Iedereen kende Jan, en Jan kende iedereen. Aan vrouwen geen gebrek, en daar schreef hij over.

Vandaag belandde ik toevallig op de site van de Bezige Bij (uitgever). En daar kwam het langs: Net verschenen, Ik Jan Cremer, derde boek! Niks verslaafd, begeerd aan jou, niks grijs, donkerder of vrij. Gewoon: Derde boek. Voor de man die slecht kan ordenen een uitkomst. Eerst het eerste, dan het tweede en daarnaast het derde boek. En dan pas Zlatan.

En het mag. Welke man mag tegenwoordig geen Jan Cremer meer lezen terwijl zijn echtgenote duizenden bladzijdes soft porno doorploetert op zoek naar het ware hoogtepunt? Dat was bij deel 1 anders, uit de overlevering het volgende citaat:

"Ik Jan Cremer (eerst verschenen in 1964,red) werd een boek dat je moest lezen - zij het soms stiekem. Naar verluidt stuitte de recherche bij een inval in de kluisjes van het Amsterdamse Centraal Station op honderden exemplaren van het boek. Die waren van forenzen die voor hun vrouw wilden verbergen dat ze Ik Jan Cremer verslonden. In echtscheidingszaken werd het lezen van Ik Jan Cremer een belastend argument." (uit de Groene Amsterdammer 1998)

Ik kan me herinneren dat mijn vader het las op een strand aan de Costa Brava, hij lag op zijn buik die steeds roder werd, en het boek had een omslag gekregen van krantenpapier. Toen ik voor de grap het krantenpapier eraf haalde toen hij net even de zee in was, kreeg ik de wind van voren. Ik heb het boek daarna nooit meer gezien.

Vandaag voor het eerst weer. Op de site van de Bezige Bij. En het boek schijnt vol nieuwe verhalen te zitten. Zelfs over popartiesten.Voor mannen:

Voor samen:
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Vrijdag 28 december:
Ja, natuurlijk Gijp ook! En de ontvoering van Heineken natuurlijk, maar die gaat over Bier, en dat gaat er altijd wel in.

Femmy schreef op Vrijdag 28 december:
Heel leuk. (Al ken ik natuurlijk heel wat mannen die zich tot de literatuur wenden.) Prachtige zin: Derde boek. Voor de man die slecht kan ordenen een uitkomst. Eerst het eerste, dan het tweede en daarnaast het derde boek. En dan pas Zlatan. Je vergeet nog Gijp, laat ook niets aan de fantasie over:-)

peter schreef op Vrijdag 28 december:
Herkenbaar.bij ons stond het achterstevoren in de kast.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2