Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Overleden schrijvers, boeken, Bernlef en het genoegen aan mijn kant

Woensdag 26 december 2012

Een boek of gedicht van een overleden schrijver lezen is niet zo bijzonder. Sterker: de meeste boeken die ik lees zijn van schrijvers die reeds overleden zijn. Mijn boekenkast puilt uit van doden. Boven mijn bureau hangen ingelijste foto's van wijlen auteurs.

Een boek lezen van een schrijver die onlangs is overleden, is heel wat anders. Zeker wanneer het boek vers ruikt, het taalgebruik en de thematiek niet gedateerd is, en het een boek betreft dat je ook gekocht en gelezen zou hebben als de schrijver nog zou leven.

Voor me ligt "Help me Herinneren" van Bernlef. Over Bernlef en mijn herinnering aan hem schreef ik al daags na zijn overlijden. Door liquide problemen had ik een achterstand opgelopen in het uitbreiden van mijn boekencollectie. Niet dat die problemen nu definitief zijn opgelost, maar met en tegen Kerst word ik altijd wat makkelijker en wat mooi is en was in 2012 moet je niet uitstellen tot 2013. Grote kans dat er dan weer nieuwe boeken verschijnen die je ook graag wilt hebben en voordat je het weet loop je het nooit meer in.

Onlangs las ik een essay, een pleidooi voor het boek, waarin werd beweerd dat een gemiddelde lezer in zijn hele leven niet veel meer dan 1000 boeken leest. Professionele lezers, fanatici en aan huis gekluisterden daargelaten. 1000 boeken. Dat is niet veel zo bedacht ik me. Ik heb al meer boeken in mijn kast staan en ik hoop nog wel wat jaren mee te gaan. Toch is het niet zo gek bedacht. Als een mens zo'n jaar of 50 a 60 leesbare jaren heeft en elke maand een boek leest, dan kom je uit op 6 a 700 boeken. Lees je er twee elke maand dan zit je inderdaad boven de duizend maar geeneens zo gek veel. Pas bij wekelijks een boek ga je uitlopen, en dat red ik al een tijd niet meer. De tijd dat de eigenaar van de bibliobus mij zorgelijk aankeek als ik na een week vijf boeken omruilde voor 5 nieuwe boeken (die ik ook zou lezen) ligt ver achter me.

Bedenk daarbij dat er in Nederland ergens tussen de 17.000 en 20.000 (Nederlandstalige) titels op de markt komen, wetenschappelijke publicaties en onderzoeksrapporten daargelaten, dan heb je minstens tien tot twintig jaar nodig om een enkel kalenderjaar volledig bij te lezen.

Het is dus goed dat schrijvers overlijden, anders zou het leed helemaal niet meer te overzien zijn. Zeker in het geval van veelschrijver Bernlef. Ik weet dat de verhalen die ik nu lees zijn laatste zijn. Hij had vast meer te vertellen, maar zo is het mooi geweest. Nog een keer mijmeren over een oude jeugdliefde (en de jaloezie van de huidige echtgenote van de hoofdpersoon, met terugwerkende kracht tot 20 jaar terug: "Want zo zijn vrouwen"), nog een keer meegenomen worden in het geheim van het geheugen en de herinneringen van de meesterverteller. Nog een keer de nieuwste Bernlef. Zijn slotregel: "Het genoegen was geheel aan mijn kant," en daar sluit ik me volledig bij aan.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2