Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bernlef, dichter, vertaler, romanschrijver 1937-2012

Dinsdag 30 oktober 2012

Bernlef was al over de veertig toen ik hem voor het eerst zag. Ik was een broekie, hij een belangrijk Nederlands schrijver. Dichter, vertaler en romanschrijver. Zijn kassucces "Hersenschimmen" moest nog bedacht worden.

Nog geen paar weken geleden had ik een gesprek met zijn voormalige uitgever: "Voordat Hersenschimmen uitkwam, hebben we vooral in hem geïnvesteerd, Bernlef kostte geld, maar we wisten dat het zich ooit eens zou gaan uitbetalen." Of de beste uitgever de waarheid sprak, weet ik niet. Bernlef was al lang, voordat hij met de prachtige roman over Alzheimer kwam, een belangrijke figuur in het Nederlandse literaire landschap.

Bijna nog mooier dan zijn verhalen en gedichten vond ik de wijze waarop hij over zijn schrijverschap praatte. De zaal (het zaaltje, volgens mij heette het "De Gans" in Gouda) was gevuld met jongeren met schrijfambities en ouderen die vonden dat het er "eens" van moest komen. Dat was het, meer mensen waren er niet. Bernlef stelde zich voor als Hendrik Jan Marsman en ging zitten. Ik kan me niet herinneren dat er een inleider was voor de avond. Bernlef kwam op, stelde zich voor en ging zitten. Dat was het.
En toen begon hij te vertellen over zijn schrijverschap en waarom dat verre van romantisch was, dat het hard werken was, dat alcohol lekker is, maar dat drank en schrijven niet samen gaan, en dat hij elke ochtend vroeg opstond om aan de slag te gaan. Hij vertelde dat alles in alle rust, met vriendelijke ogen en iets van mededogen ("sorry jongens, maar zo is het nu eenmaal, je kunt nog zulke geniale ideeën hebben, als je er je best niet voor doet, wordt het niets.")

De literaire voorleesavond werd een masterclass, een college-tour avant la lettre, maar vooral een avond waarbij het leek of hij met elk van ons in de zaal een een-op-een coachingsgesprek voerde. De meester als schrijfcoach: wat was ik graag bij hem in de leer gegaan.

Enigszins jaloers was ik toen heel lezend Nederland hem met Hersenschimmen in het hart sloot. Ik vond, heel gemeen, dat hij exclusief moest blijven. Voor dat kleine gezelschap dat hem al vele jaren eerder in het hart had gesloten. Onterecht natuurlijk, het was zijn toenmalige kroon op zijn werk en zijn pensioen. Hij heeft daarna nog veel moois geschreven.

Nu is hij een zwijgende man.
Als ik mijn ogen sluit hoor ik hem nog praten.


Zwijgende man

'Wie wat wil zeggen
Heeft winter nodig
Kale takken zonder blad

Spoor van vogels niet
Hun fluiten water
Ongenaakbaar hard en glad

Wie dat wil
Heeft in zijn ogen
Iets gespaard
Dat kijken heet

Wie dat kan
weet in zijn zwijgen
wat hij zegt
Het best bewaard'Zijn laatste werk:Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Dinsdag 30 oktober:
Mooi!

Dagtaak schreef op Maandag 29 oktober:
Dank voor de vele mooie reacties op facebook en twitter!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2