Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 44: 28 oktober tot 4 november 2012

De Geboortegrond van John Jansen van Galen en Jan Siebelink

Zaterdag 3 november 2012

Het was eergisteren feest in Velp. Jan Siebelink en John Jansen van Galen, twee "oude" dorpsbewoners waren te gast op een literaire avond.
De avond was georganiseerd door cultureel centrum "De Paperclip". De gasten, voornamelijk inwoners uit Velp (volgens Jan Siebelink is Arnhem de voorstad van Velp), waren in grote getale opgekomen om de "dorpshelden" te aanschouwen.

Ze kregen waar ze voor gekomen waren. In een bijna drie uur durende two-man show werd een sociologische verhandeling gegeven over de strikte scheiding tussen Velp Noord en Velp Zuid, werd de middenstand van het dorp besproken, waaronder de kwekerij van de vader van Jan en het timmermansbedrij...Nederland rekent, de zorgpremie en het zwaard van Damocles, Marx en Samsam

Donderdag 1 november 2012

Het torentje als wapenkamer, VVD en PvdA smeden snode plannen.

De verontwaardiging bij de achterban van de VVD is groot. De achterban van de PvdA roert zich nog niet, of roert zich minder luid. Vreemd. Het had evengoed andersom kunnen zijn. Rechts claimt de verontwaardiging terwijl links zijn achterban evengoed bedondert.

Een mooie start van het nieuwe kabinet. Marx Rutte wordt hij al in De Telegraaf genoemd. Hoe noemen we Diederik Samsom dan? Samsam? Met z'n allen ten onder?

Het motto "samen sterker uit de crisis komen" is onderuitgehaald. In plaats van een lichtpuntje te zien aan de horizon ziet Nederland een zwaard hangen. Het zwaard van Damocles dat vanaf 2...Zie de mannen vallen: Moszkowicz, Armstrong, Berlusconi en meer

Woensdag 31 oktober 2012

"Zie de mannen vallen" van Hauser Orkater. Tekst Alex van Warmerdam. Het openingslied van de gelijknamige voorstelling begint met de volgende regels:

Zie de mannen vallen
Weten zij dan niet
Dat alleen een vrouw
Kan balanceren op de rand
Van een hoge houten wand


Doe jezelf een plezier en luister naar de ingesloten video hieronder. De muziek wellicht wat gedateerd, de tekst niet. Zie de mannen vallen, het gonst al weken door mijn hoofd, en de laatste dagen helemaal.

Armstrong, ach Armstrong, hij kon hard fietsen. Berg op. Maar zoals bleek, des te rapper berg af. Een man die het voor elkaar kreeg dat miljoenen volwassen kerels met...Bernlef, dichter, vertaler, romanschrijver 1937-2012

Dinsdag 30 oktober 2012

Bernlef was al over de veertig toen ik hem voor het eerst zag. Ik was een broekie, hij een belangrijk Nederlands schrijver. Dichter, vertaler en romanschrijver. Zijn kassucces "Hersenschimmen" moest nog bedacht worden.

Nog geen paar weken geleden had ik een gesprek met zijn voormalige uitgever: "Voordat Hersenschimmen uitkwam, hebben we vooral in hem geïnvesteerd, Bernlef kostte geld, maar we wisten dat het zich ooit eens zou gaan uitbetalen." Of de beste uitgever de waarheid sprak, weet ik niet. Bernlef was al lang, voordat hij met de prachtige roman over Alzheimer kwam, een belangrijke figuur in het Nederlandse literaire landschap.

Bijna nog mooie...Radiostilte en politiek rumoer: de hekken gaan open, de ombudsman waarschuwt

Maandag 29 oktober 2012

We zijn eraan gewend geraakt: Radiostilte. Vanaf maart dit jaar hebben we meer periodes van politieke stiltes gekend dan van een democratische openheid. De paar weken dat er wel gepraat werd over plannen, maatregelen en de toekomst van het land was het eerder dagdromerij dan dadendrang. Dat was tijdens de campagne. Dus dat telt niet.

Als het gaat zoals voorspeld, gaan vandaag de hekken open, de microfoons worden aangesloten en de ether zal overspoeld worden met nieuwe plannen.

De eerste waarschuwingen zijn al afgegeven. Brenninkmeijer, onze nationale ombudsman, waarschuwt dat het een bestuurlijke chaos gaat worden als plannen inderdaad omgezet gaan worden in acties. Beloven en d...Boekhouding , BTW, Deadlines en De Jager bedankt

Zondag 28 oktober 2012

Minister De Jager bedankt!

Vandaag is het cijferdag. Veel ZZP-ers kennen het. De btw-aangifte. Wederom op het randje. De belastingdienst is onverbiddelijk. Een dag te laat en je hebt een boete of een boze brief in de bus. Vandaag uitrekenen en morgen betalen, dan ben ik weer precies op tijd.

Ik ben goed in cijferen voor anderen. Geen punt, geef mij wat getallen en ik maak er wat moois van. Keurig geordend. Moet er een fraaie brief, offerte of plan bij? Stuur de gegevens maar door. Ik ga ermee aan de slag.

Fondsaanvraag, aanbesteding of bedrijfsplan? Zolang ik anderen daarmee een plezier doe en in ruil er nog iets voor teru...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2