Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nederland rekent, de zorgpremie en het zwaard van Damocles, Marx en Samsam

Donderdag 1 november 2012

Het torentje als wapenkamer, VVD en PvdA smeden snode plannen.

De verontwaardiging bij de achterban van de VVD is groot. De achterban van de PvdA roert zich nog niet, of roert zich minder luid. Vreemd. Het had evengoed andersom kunnen zijn. Rechts claimt de verontwaardiging terwijl links zijn achterban evengoed bedondert.

Een mooie start van het nieuwe kabinet. Marx Rutte wordt hij al in De Telegraaf genoemd. Hoe noemen we Diederik Samsom dan? Samsam? Met z'n allen ten onder?

Het motto "samen sterker uit de crisis komen" is onderuitgehaald. In plaats van een lichtpuntje te zien aan de horizon ziet Nederland een zwaard hangen. Het zwaard van Damocles dat vanaf 2014 boven ons hoofd hangt. De kracht van het zwaard is niet alleen dat hij er fors in hakt, maar vooral dat hij er is. Onrust, onzekerheid en het gevoel dat de politiek niet meer weet wat ze aan het doen is. Verontwaardiging over hoe basisidealen van zowel links en rechts in een coalitie omgesmeed kunnen worden tot een compromis waar niemand blij van wordt.

Het zwaard van Damocles is de dood van de democratie. Nederland was even blij dat na de verkiezingen er een eind gekomen is aan een periode van polarisatie. Die hoop is ijdel. Op het moment dat een links-rechts coalitie nog voor haar aantreden er in slaagt iedereen vanuit een andere invalshoek op de kast te jagen, zullen de invalshoeken groter worden. Bewaken wat je bewaken kunt zal het motto zijn van de volgende verkiezingen. Als Rutte en Samsom zo nog even doorgaan zal dat wellicht ook niet lang meer duren.

Het is wachten tot iemand het trucje van wijlen politica Sap herhaalt en met een grote zwier de stekker eruit haalt.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans van Luijn schreef op Zaterdag 3 november:
Jammer dat beide partijen je niet uitgenodigd hebben om deze dagtaak in Lunteren en Den Bosch voor te dragen, want past op beide partijen en komen ze hopelijk alsnog tot bezinning.

Lenneke schreef op Donderdag 1 november:
Ik zie dit dus totaal anders en ben blij dat er eindelijk eens flink geschoffeld en geschoven wordt. Hopelijk houden VVD en PvdA vast aan de plannen en blijft het kabinet de volle termijn zitten. En wellicht geef ik je dan na afloop van de regeerperiode alsnog gelijk :-)

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2