Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 43: 21 oktober tot 28 oktober 2012

Lezen op het toilet: Kilroy was here

Zaterdag 27 oktober 2012

Waar we nu onze mailbox bijwerken, een posting op facebook of twitter doen, een "what's apje" plaatsen, of gewoon even snel een telefoontje plegen, daar keken we "vroeger"onze ogen uit. De muren van urinoirs, openbare gebaren, steegjes achter kerkgebouwen; het rook er niet alleen smerig, maar ook de muren waren besmeurd met vege teksten en plaatjes. We hadden de tijd om te lezen, veel meer viel er op de toiletten en plasplaatsen niet te doen. Het was nog ver voor de giftige graffiti, dus weggehaald door ijverige taakstraffers werd het niet. Tussen de telefoonnummers van mannen en vrouwen (die je zeker moest bellen!) en de vieze plaatjes in, ...


Nieuwe Arbeidstijdenwet voor de bouw een zegen

Donderdag 25 oktober 2012

Het was even schrikken voor de vereniging van bouwlieden, bladblazers, thuisklussers, zwartwerkers en vrolijke Hansen: de nieuwe arbeidstijdenwet is er door. Met ingang van 1 november gelden nieuwe regels. Streng doch rechtvaardig en met vol respect voor mensen die avonddiensten of nachtdiensten draaien of doordeweeks hun brood verdienen en in het weekend een uurtje extra willen uitslapen.

Het zal niet meer langer geduld worden dat er tussen 7 en 9 uur 's ochtends gebladblaasd wordt; bouwvakkers, klusseniers en slopers zullen hun werkzaamheden kunnen aanvangen vanaf 9 uur 's ochtends; in de weekeinden is het niet langer toegestaan te slopen, te boren, elektrisch te zagen of met een hame...Gerard Reve, Kroniek van een Schuldig leven, deel 3 biografie Nop Maas

Zondag 21 oktober 2012

Joop Schafthuizen was verbaasd, 12 november zou de biografie over zijn man Gerard Reve pas verschijnen, dit weekend ligt het al in de boekwinkels. Top! van Maas!

"Het lijdt geen twijfel, dat ik zeer slecht ben", zo luidt de openingszin van Een Circusjongen van Gerard Reve. Hiermee begint de biografie. Deel 3 van Nop Maas behandelt de periode vanaf Een Circusjongen (1975) tot Het Hijgend Hert. En alle gebeurtenissen daaromheen tot de dood er op volgde.

Als het aan Joop had gelegen was het boek er helemaal niet gekomen. Of in een dermate uitgedunde versie dat het opgevouwen in de binnenzak van een strak colbertje had gepast. Joop had geen bezwaren tegen de...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2