Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nieuwe Arbeidstijdenwet voor de bouw een zegen

Donderdag 25 oktober 2012

Het was even schrikken voor de vereniging van bouwlieden, bladblazers, thuisklussers, zwartwerkers en vrolijke Hansen: de nieuwe arbeidstijdenwet is er door. Met ingang van 1 november gelden nieuwe regels. Streng doch rechtvaardig en met vol respect voor mensen die avonddiensten of nachtdiensten draaien of doordeweeks hun brood verdienen en in het weekend een uurtje extra willen uitslapen.

Het zal niet meer langer geduld worden dat er tussen 7 en 9 uur 's ochtends gebladblaasd wordt; bouwvakkers, klusseniers en slopers zullen hun werkzaamheden kunnen aanvangen vanaf 9 uur 's ochtends; in de weekeinden is het niet langer toegestaan te slopen, te boren, elektrisch te zagen of met een hamer onbehouwen op metaal of hard gesteente te slaan.

In eerste instantie dacht de wetgever aan slechts een verandering van schafttijden. In plaats van eerst de hele buurt wakker te maken en dan pas in stilte een volle bak voer naar binnen te werken, zou het omgedraaid worden. Eerst lekker thuis een boterhammetje eten, en dan pas aan de slag. Er werd echter gevreesd dat deze wet niet de gewenste uitwerking zou hebben. Ten eerste oncontroleerbaar en ten tweede wie zegt dat deze lieden, die er genoegen in scheppen voor dag en dauw al chagrijn te creëren, dan niet nog uurtje eerder op zullen staan?

Op irritante zaken als: hard de radio aan, fluiten, bestelautootje met draaiende motor minuten, soms kwartieren, voor een open slaapkamerraam stil te laten staan, geldt vooralsnog geen harde strafmaatregel. In eerste instantie wordt er een beroep gedaan op goed fatsoen en respect voor de medemens.

Huizenbezitters in oude wijken worden verplicht gesteld om eventuele strikt noodzakelijke bouwkundige werkzaamheden zo te organiseren dat ze plaats vinden in speciaal daarvoor vrijgemaakte weken. Het kan niet meer zo zijn dat Buurman A met zijn uitbouw van de serre begint als Buurman B net de graafwerkzaamheden in zijn tuin heeft afgerond. Omwonenden krijgen hierdoor de kans om eventuele vakanties of verandering van werktijden aan te vragen voor een beperkte periode.

De nieuwe arbeidstijdenwet voor de bouw zal nog wel even wat stof doen opwaaien, voorlopig echter lijkt dit een zegen voor eenieder die zich voor zijn werk niet kan permitteren om ook al om tien uur 's avonds het bed in te duiken.


 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2