Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 26: 24 juni tot 1 juli 2012

Taal- en spelfouten, het kofschip en klompen om kleine hoekjes

Zaterdag 30 juni 2012

Hoe leg je uit aan een buitenlander, die het Nederlands verder perfect beheerst, dat in de zin: 'Vind je de Volkskrant op zaterdag ook zo dik?' , het woord vind met een 'd' wordt geschreven, en hetzelfde woord in de zin: 'Vindt je vader dat ook van het NRC', met 'dt'?

Vervang het werkwoord 'vinden' dan eens door 'kopen' of 'lopen', probeerde ik, dan hoor je het vanzelf. De truc met 'je' vervangen door 'jij' hield ik nog even achter de hand.

Ik werd gek aangekeken. "Maar dan wordt de hele zin onzinnig, en als jullie aan buitenlanders leren dat je vinden moet vervangen...Hoop, verlangens, en, je kunt je kunt wat ik niet kan

Vrijdag 29 juni 2012

"Over hoop moet je gaan schrijven, over verlangens, dat spreekt aan. En misschien nog een stapje verder: over hoe verlangens en dromen waargemaakt kunnen worden, als je maar wilt!" Ze kijkt me aan, vragend. Alsof ze mijn "ja" en mijn knikken uit me wil trekken. Niet vanwege het trekken, maar om bevestiging te krijgen. "Nou, kom op, zo is het toch," zegt ze er achteraan.
Ik kan er weinig tegen inbrengen. "Ja, dat is zo," zeg ik uiteindelijk. "Als je maar wilt." De woorden komen haast onhoorbaar uit mijn mond, maar zij heeft ze verstaan en klopt op mijn schouder. "Nou kom op dan, aan de slag! Dan schenk ik wat voor je in."

Zij heeft de cursus: "Jij kunt, jij kunt, wat ik niet kan" gedaan. Het was een vervolg op de module met het pr...Vergissing BTW aangifte

Donderdag 28 juni 2012

Ik had net een stukje geschreven en gepubliceerd over de aangifte BTW, werd ik er op gewezen dat ik een maand te vroeg ben! Hoezee! Daarmee vervalt de Dagtaak. Wellicht straks een verse andere.

Laat onverlet dat ik wel zelf aan de slag moet daarmee, maar dat heeft weer heel andere redenen!

Wordt vervolgd.
...Reve, Schafthuizen, Nop Maas en de biografie

Woensdag 27 juni 2012

De oorlog tussen Matroos Vos, alias Joop Schafthuizen en de biograaf van Gerard Reve, Nop Maas, is weer opgelaaid. Niet dat er ooit een wapenstilstand was, maar de strijd is weer openbaar. Geheime oorlogen, daar hebben we niets aan. Een beetje oorlog heeft publiek nodig.

Op de dag af dat de Volksschrijver zich 56 jaar geleden bekeerde tot het Katholieke Geloof, is het vloeken en tieren weer losgebarsten met als inzet: het verschijnen van het derde deel van de Reve-biografie. Schafthuizen vindt het bij nader inzien niks dat er allerlei niet eerder gepubliceerde citaten en schrijfsels van Reve openbaar worden gemaakt over een periode waarin hi...Verkiezingsprogramma's : Online demonstreren van D'66 en de (Zit) vleestax van de PvdD

Dinsdag 26 juni 2012

Verkiezingsprogramma's: wie leest ze nog? Ze verschijnen weer, de een na de ander. Mooie brochures vol beloftes, visionaire ideeën, en ingenieuze invallen. Ooit heb ik voor een politieke partij, als kritisch niet-lid, mee mogen schrijven aan de buitenland paragraaf voor de Europese verkiezingen. Dat was erg leuk om te doen. Je krijgt wat meer inzicht in hoe de politieke besluitvorming binnen een partij functioneert en je merkt ook hoe snel eenoog koning wordt als het om specialistische onderwerpen gaat. Voor mij gold dat toen voor de hele problematiek rond Midden- en Oost Europa. Iets waar inmiddels iedereen verstand van heeft.

Ik geloof niet d...Sport en Politiek: Scoren met politici, Sportzomer pas begonnen

Maandag 25 juni 2012

Het was al aangekondigd: het wordt een lange zit. Wat staat ons nog te wachten:
  • De laatste wedstrijden van het EK-voetbal
  • De Tour de France
  • Wimbledon
  • De Olympische Spelen
  • en als sluitstuk De Paralympics

Als alles een beetje volgens planning verloopt is de Sportzomer net klaar voordat de verkiezingen in Nederland plaatsvinden. Gelukkig voor de politici is dan het nieuwe voetbalseizoen al begonnen, want de politici spinnen garen bij de sport. Kijkcijfers verzekerd. Of je nu lijsttrekker, lijstduwer of bankzitter bent: ieder mag zijn of haar woordje doen. Vooralsnog vooral "zijn" woordje. De vrouwen komen later.

Terwijl Europa in een diepe crisis zit en het Noorden van Europa zi...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2