Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Taal- en spelfouten, het kofschip en klompen om kleine hoekjes

Zaterdag 30 juni 2012

Hoe leg je uit aan een buitenlander, die het Nederlands verder perfect beheerst, dat in de zin: 'Vind je de Volkskrant op zaterdag ook zo dik?' , het woord vind met een 'd' wordt geschreven, en hetzelfde woord in de zin: 'Vindt je vader dat ook van het NRC', met 'dt'?

Vervang het werkwoord 'vinden' dan eens door 'kopen' of 'lopen', probeerde ik, dan hoor je het vanzelf. De truc met 'je' vervangen door 'jij' hield ik nog even achter de hand.

Ik werd gek aangekeken. "Maar dan wordt de hele zin onzinnig, en als jullie aan buitenlanders leren dat je vinden moet vervangen door kopen, dan vraag ik me af waar jullie mee bezig zijn!"

Ze had gelijk. Waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig? We maken eerst van onze taal een janboel en als we het dan moeten gaan uitleggen dan kunnen we dat alleen doen door middel van onzinnige voorbeelden en ezelsbruggetjes.

"Ken je het 't kofschip?" vroeg ik haar even later. Het viel me op dat ze steevast 'gebeurd' en 'gebeurt' door elkaar haalt. Alsof het twee dezelfde woorden zijn! Ze keek me aan alsof het op de weg tussen Keulen en Parijs donderde tot Rome aan toe! "Maar dat is dubbelop!" zei ze. "Een kof is al een schip, namelijk een platbodem zonder zwaarden, zoals een smak. Je zegt toch ook niet tjalkboot, klinkersteen of wc-toilet."

Het ging nog even door me heen om te zeggen dat ze eventueel 't kofschip mag vervangen door 't fokschaap als ze dat liever heeft. Maar het leek me beter de verwarring niet nog groter te maken.

We besloten de sessie maar te beëindigen met wat simpele oefeningen over de tussen-n.  Toen ik probeerde uit te leggen dat pereboom correct was tot voor 1996 maar dat het nu toch echt perenboom moet zijn, brak ze haar klomp. "Ik heb het wel gehad met de klompentaal van jullie. Fokken jullie maar schepen of schapen en koop maar wat jullie vinden of andersom, ik ga terug naar huis."

Beiden namen we afscheid. Met beide armen uitgestrekt. De tranen stroomden over onze wangen. "Het is gebeurt," zei ze. Ze zei het nadrukkelijk met een 't' aan het eind. "Fok!" dacht ik en ik keek haar na tot ze de hoek om was. Het laatste dat ik zag was de gebroken klomp die ze met een touwtje om haar rechterenkel had geknoopt.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

dagtaak schreef op Zondag 1 juli:
Reactie van Hannes Minkema waarvoor dank!: Prachtige column, waarin ik graag een ironische laag ontwaar. Temeer daar de naar haar eigen land vertrokkene, gealarmeerd door de vermeende inconsistenties in het Nederland, thuis in haar eigen taal wellicht nog veel méér inconsistenties leert opmerken. Taal is niet logisch. Wie zulks beweert, liegt of is slecht op de hoogte. Al is de spelling van "Vindt je vader..." nou net weer wél logisch, i.e. in overeenstemming met ons regelsysteem. Mag ik deze tekst volgend schooljaar in 4-vwo gebruiken?

Hannes Minkema schreef op Zondag 1 juli:
Hee, ik typte hier een reactie onder die nu geplaatst blijkt onder het (verdwenen) blog van 1 juni. Websites zijn toch rare eenden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2