Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hoop, verlangens, en, je kunt je kunt wat ik niet kan

Vrijdag 29 juni 2012

"Over hoop moet je gaan schrijven, over verlangens, dat spreekt aan. En misschien nog een stapje verder: over hoe verlangens en dromen waargemaakt kunnen worden, als je maar wilt!" Ze kijkt me aan, vragend. Alsof ze mijn "ja" en mijn knikken uit me wil trekken. Niet vanwege het trekken, maar om bevestiging te krijgen. "Nou, kom op, zo is het toch," zegt ze er achteraan.
Ik kan er weinig tegen inbrengen. "Ja, dat is zo," zeg ik uiteindelijk. "Als je maar wilt." De woorden komen haast onhoorbaar uit mijn mond, maar zij heeft ze verstaan en klopt op mijn schouder. "Nou kom op dan, aan de slag! Dan schenk ik wat voor je in."

Zij heeft de cursus: "Jij kunt, jij kunt, wat ik niet kan" gedaan. Het was een vervolg op de module met het prikkelende motto: "Ik wil, ik wil, wat jij niet wilt". Althans, zo was het bedoeld: prikkelend. In de praktijk kwam het er op neer dat het uitmondde in een praatgroepje van klagers en zwartkijkers. De positivisten die zich ook hadden ingeschreven waren al snel afgehaakt. Zij niet. Ze was gebleven en had zich ingezet om de cursusleiding te bewegen tot een wat meer stimulerend vervolg na de zomer. Apetrots was ze dat ze zelf werd uitgenodigd om de module te geven. "Doe jij het maar, Annelies! Het is op je lijf geschreven."

Ze kwam steeds vaker langs. Gevraagd en ongevraagd. "Gewoon zeggen als ik teveel ben hoor, dan ben ik zo weer weg. Jij bepaalt!"

Annelies is zorgzaam. Ze houdt van mensen en bekommert zich om hen. Hoe somberder de mens, hoe vrolijker Annelies. "Dat doe ik om wat licht in de duisternis te brengen, maar het is niet gespeeld hoor," had ze eens in interview met een lokaal magazine gezegd. Het woord "magazine" kwam ook uit haar koker, in de werkelijkheid was het een blaadje dat op straat gratis werd uitgedeeld, een vergoeding geven staat vrij.

Inmiddels kan ik niet meer zonder haar. Ik ben gaan houden van haar one-liners, van haar eeuwige lach, van haar onuitputtelijke energie om het beste uit mensen te halen. We hebben de schoonmaakster inmiddels vervangen door Annelies. Eens in de week komt ze nu langs. Anderhalf uur. Dat moet voldoende zijn, zo vonden we.

Ze komt terug met de koffie: "En, al aan de slag? Ach, ik ben zo weg hoor, dan kan je lekker doorwerken. Wel bewaren he? Volgende week wil ik het lezen!" 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2