Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 25: 17 juni tot 24 juni 2012

Pratende mannen, VI Oranje, Studio Sportzomer en Plasterk

Zaterdag 23 juni 2012

Bij Studio Sportzomer van de NOS drinkt men wijn. Bij VI Oranje staan de vaasjes bier op tafel. Tussen Jan van Halst en Jan Mulder is er een veilige afstand. Rene van der Gijp en Jan Boskamp zitten haast bij elkaar op schoot en delen de ene stoot na de andere uit als ze elkaar even niet kunnen knuffelen. Pratende en raggende mannen. En we kijken. Massaal.

VI Oranje is leuker. En dat weet Jan Mulder ook. Je ziet het als hij naar Van Halst kijkt: "Was ik maar op het andere net! Vrolijke voetballers onder elkaar, even een stoot uitdelen aan Boskamp! Heerlijk!" Van Halst is verre van vrolijk, hij is een lijnentrekker, een vijfde man, een analyticus die zic...De Tour de France, Kenny van Hummel, Vacansoleil en Luikse Wafels

Vrijdag 22 juni 2012

Ontspannen gezichten gisteren bij de presentatie van de ploeg van Vacansoleil. Voor Touretappe reisde ik naar Breda om de "jongens"te zien en te genieten van Luikse Wafels.

Op Touretappe een reportage.

(foto's: Ton van Eck)

"Aan tafel met Kenny"

Soms krijg je wat je wilt. Naast goed eten ook een prettige tafelgenoot. De jongens van de w...Helden: Aage M. de geliefde meesterkraker met de thermische lans

Woensdag 20 juni 2012

Zijn achternaam mocht niet in de krant. "M.," heette hij. Aage M. wel te verstaan. Ik kende niet veel mensen die Aage heette, "waarom zijn voornaam dan wel?" zo vroeg ik, "dan weet iedereen toch ook wie hij is?"
"Dat doen ze om hem toch persoonlijk te maken, het is ook een mens!" kreeg ik te verstaan. De foto van Aage M. werd afgedrukt in de krant met een zwarte balk voor zijn ogen. Dat had ik nog nooit eerder gezien. Later kreeg hij een gezicht, en een stem.

Aage M. was de geliefde boef, de meesterkraker, de schurk met menselijkheid, de man van de thermische lans en de Haagse humor. Hij brak kluizen open in banken en warenhuizen en liet naar eigen...Seksueel Misbruik, waakzaamheid en doorbreek het zwijgen

Dinsdag 19 juni 2012

Ze kwam binnen met de Duitse, Frans en Poolse uitgave. "Dit is een van mijn boeken die ik in Nederland wil uitgeven."

Heidi Hassenmuller is een statige, vriendelijke Duitse vrouw. Ze woont sinds 1974, waarom toch altijd weer dat jaartal, in Nederland. "Het is het verhaal van mijn jeugd die ik niet heb gehad." Heidi, in het boek Gabi, is gedurende vele jaren door haar stiefvader seksueel misbruikt. Van haar zesde tot haar achttiende. "Ik heb het boek geschreven voor alle meisjes, jongens, vrouwen en mannen die in dezelfde schijnbaar uitzichtloze situatie zijn."

Dezelfde avond lig ik met twee boeken in bed. Het Duitse origineel en...Helden, Imago, Succes, Oranje en een lange Zomer

Maandag 18 juni 2012

Je wordt net wat prettiger ontvangen als je mee kunt delen in het succes van je land. "Ahhh.....Holland: Kruuf, Neskens, Goelit."*  Ook Van Basten, zelfs Krol of Riekaart doen het goed.**

Het hebben van internationale helden en het kennen van de helden in je gast- of vakantieland maakt zakendoen of een kopje suiker lenen op de camping makkelijker. Dat moet niet onderschat worden.

Je kunt lang teren op oude helden maar enige verversing op zijn tijd is handig. Het brengt het gesprek vanzelf op een wat hoger niveau. Na tien keer Eusebio hebben de Portugezen het wel gehad, noem je direct daarna Ronaldo dan ben je weer in het heden, de glimlach word...Over lezen, over schrijven, overlezen en overschrijven

Zondag 17 juni 2012

"Van boeken krijg je nooit genoeg." De stem van Wim T. Schippers komt uit de radio. Vaderdag. Het had net zo goed Moederdag, Sinterklaas of Kerstmis kunnen zijn. Op een geschenkdag geef je een boek.

"Boekverkoper, ik wil een boek."
"Welk boek, mijn kind?"
"Voor mijn vader, het is binnenkort Vaderdag, kiest u maar, u heeft er verstand van."
"Houdt hij van puzzelen, van vissen, van honden, van reizen, van eten, van voetbal, van zijn vrouw, of gaat hij liever vreemd? In het laatste geval raad ik je een boek van Heleen van Royen aan, in een van de andere gevallen verwijs ik je door naar de cadeautafel achterin de winkel."

Achterin de Boe...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2