Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Tour de France, Kenny van Hummel, Vacansoleil en Luikse Wafels

Vrijdag 22 juni 2012

Ontspannen gezichten gisteren bij de presentatie van de ploeg van Vacansoleil. Voor Touretappe reisde ik naar Breda om de "jongens"te zien en te genieten van Luikse Wafels.

Op Touretappe een reportage.

(foto's: Ton van Eck)

"Aan tafel met Kenny"

Soms krijg je wat je wilt. Naast goed eten ook een prettige tafelgenoot. De jongens van de wielerploeg schuiven aan. Elk aan een andere tafel. Het is een culinaire variant op "meet and greet". Eten en praten, over eten en wielrennen. Over trainen op de Posbank bij Arnhem en de beroemde heuvel (Hotel Hamer-Hotel Spijker) bij Berg en Dal. Over treintjes in de sprint en de eenzaamheid van de coureur.

Rijst met bonen en bietensap

Van Hummel doet me denken aan het donkere broertje van Boogerd. Zelfde lach, vergelijkbaar postuur, alleen zijn krullen zijn zwart. Waar Michael algemeen beschaafd Haags praat, heeft Kenny een onmiskenbare beschaafd Arnhemse tongval. Hij is in Nederland drie jaar geleden wereldberoemd geworden door steevast laatste te worden in bergetappes. "Het zal dit jaar anders zijn," overtuigt hij ons. "Ik ben niet alleen zeven kilo afgevallen maar mijn vermogen om over de bergen heen te komen is groter geworden." Hij moet het hebben van de sprint. De bergen overleven en op tijd herstellen om weer van voren te zijn als dat nodig is. Een vrouwelijke tafelgenoot probeert zijn lievelingsgerecht te ontfutselen en tegelijkertijd het geheim van afvallen en fit blijven te achterhalen. "Ik hou van alles wat gezond is," zo probeert hij erom heen te praten terwijl hij prikt in het kommetje vis dat de kok van het NAC-stadion ons heeft voorgeschoteld. Zij neemt er geen genoegen mee en wil het exact weten. "Rijst met bonen en een liter bietensap!" erkent hij uiteindelijk terwijl zijn lach iets minder wordt. De bietensap, daar ligt het geheim. Het smaakt afschuwelijk, maar omdat het gezond is, is het toch lekker. Zij schrijft het met grote letters op. BIETENSAP. Ik knik, doen, kopen, is voor iedereen goed! Door de zure appel heen. Kijk maar hoe fit Kenny eruit ziet!

Ambities en in eenzaamheid trainen

"Ik was zeven, en toen wist ik het: ik wilde beroepswielrenner worden," zijn vader wees naar de tientallen andere jongetjes die op kleine fietsjes aan het wachten waren op het startschot. "Jongen, zie daar, van al deze jongetjes zal hooguit 1 op de 100 het gaan redden, misschien zelfs nog wel minder." Trainen, trainen en nog eens trainen. Meestal alleen, soms in kleine groepjes. Een wielrenner moet het vooral uit zijn eigen tenen halen. Waar voetballende jochies altijd samen trainen, samen optrekken en gewend zijn aan het teamverband heeft de wielrenner een eenzaam bestaan. Discipline, daar gaat het om. Niemand die controleert of je voldoende traint, goed eet en een gezonde leefstijl hebt. "De resultaten tellen, daar word je op afgerekend. Als ik zeven dagen in de week naar de snackbar ga en de resultaten zijn goed, dan kraait daar geen haan naar, alleen zo werkt het niet."

Even trekken we aan tafel de vergelijking tussen de top van de vaderlandse wielrennerij en de top van het Nederlandse voetbal. Over in de watten leggen, de verdiensten en de luxe hotels in tegenstelling tot de doorgelegen matrassen in de Franse hotels tijdens de tour.

De ambitie van Vacansoleil is om minstens 1 ritzege in de tour te halen. Wordt het een bergetappe of een massasprint? Kenny draait zich om en lacht even naar Johnny Hoogerland die aan een andere tafel zit. Het gaat er om spannen. Als een van die twee een etappe wint dan zal ik terugdenken aan deze culinaire "meet and greet". Ik denk dan aan bietensap en het matras waar de jongens straks weer op gaan liggen. Doorgezakt en muf, maar wel voldaan! 


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2