Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Helden: Aage M. de geliefde meesterkraker met de thermische lans

Woensdag 20 juni 2012

Zijn achternaam mocht niet in de krant. "M.," heette hij. Aage M. wel te verstaan. Ik kende niet veel mensen die Aage heette, "waarom zijn voornaam dan wel?" zo vroeg ik, "dan weet iedereen toch ook wie hij is?"
"Dat doen ze om hem toch persoonlijk te maken, het is ook een mens!" kreeg ik te verstaan. De foto van Aage M. werd afgedrukt in de krant met een zwarte balk voor zijn ogen. Dat had ik nog nooit eerder gezien. Later kreeg hij een gezicht, en een stem.

Aage M. was de geliefde boef, de meesterkraker, de schurk met menselijkheid, de man van de thermische lans en de Haagse humor. Hij brak kluizen open in banken en warenhuizen en liet naar eigen zeggen de particuliere kluisjes met spaargeld ongemoeid. Dat daar waarschijnlijk te weinig in lag, lieten we voor lief. Altijd zonder geweld en met de uitstraling van de Nederlandse Robin Hood. Met als groot verschil dat hij zijn buit niet weggaf.

Aage M. wist de publiciteit te zoeken. Toen hij zonder geweld, en weer met een brander, wist te ontsnappen uit de gevangenis in Leeuwarden belde hij op met het toen populaire radio-programma "De Rooie Haan" van de VARA. Hij liet weten dat hij aan wat ontspanning toe was en deed de groeten aan het gevangenispersoneel. Hij dook onder bij een politieagente.

Aage M. was geliefd. In 1976 kwam hij vrij, zijn straf zat er op. Ongeveer daags daarna mocht hij optreden bij "Voor de Vuist Weg" bij Willem Duys. De boef met sterallures en charisma wordt een nationale held. Voor even, als hij niet 9 jaar later aan darmkanker zou zijn overleden, dan zou hij vandaag 70 zijn geworden.

Zelfs een "carnavalshit" is aan hem gewijd. Mooi? In elk geval met wat beelden van Aage in gesprek met Willem.


De thermische lans is een ijzeren staaf gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3500 graden die door beton en het dikste metaal brandt.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ratelaar schreef op Zondag 5 november:
Mooie review heeft u over hem geschreven.

Fokke schreef op Woensdag 20 juni:
Een boef, maar ook een mooie vent inderdaad. Mij staat bij dat hij op gegeven moment gezocht werd, en zich verschool bij een Rijswijkse agente in haar huis in de Tulpstraat, bij wie hij ingetrokken was, zal ik maar zeggen. Kostte wel haar baan.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2