Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 23: 3 juni tot 10 juni 2012

Waar komt Hup in Hup Holland Hup vandaan?

Zaterdag 9 juni 2012

We zingen het allemaal wel eens, en hoe vaker je het zingt, hoe maller het klinkt: "Hup Holland Hup". De tweede regel mag er ook zijn: "Laat de leeuw niet in z'n hempie staan."

Het lied is een meesterwerk van Jan de Cler en al in 1950 geschreven.

Huppen is volgens Van Dale met beide benen tegelijk springen. Dus zonder eerst met een been afgezet te hebben om nog hoger te komen. Beetje ingehouden, ingetogen opveren dus. Hup! Ik wil wel hoger, maar ik doe het niet. Hup!

Het moet even puzzelen zijn g...Nog is Polen niet Verloren oftewel: Bloed, Zweet en Tranen , EK2012 van start

Vrijdag 8 juni 2012

Vanmiddag iets voor zessen klinkt het in miljoenen huiskamers, cafés en op pleinen: "Nog is Polen niet Verloren". In het Pools: Jeszsze Polska nie zginela. Het Poolse volsklied.

Een lied dat gaat over de de lange mars van de Polen door Europa om hun land te bevrijden. Het lied is al geschreven in de achttiende eeuw. Het is de jaren daarna alleen maar steeds actueler geworden. Polen bestond, Polen bestond niet, Polen bestond wel, bestond eventjes en ging daarna weer kopje onder.

Pas de laatste jaren, sinds de toetreding tot de EU, staat Polen na twee eeuwen weer als zelfstandige staat op de kaart. Ok, de jaren na de Tweede Wereldoorlog was Polen na...Tofik Dibi in Oranje, Van Bommel vreest voor band, Bert van Marwijk stelt gerust

Donderdag 7 juni 2012

Vannacht heb ik gedroomd dat Tofik Dibi werd opgeroepen voor Oranje om de geblesseerde Mathijssen te vervangen. Het is de eerste keer, voor zover ik me kan herinneren dat ik ooit over Tofik heb gedroomd. Het was dan ook even wennen. De droom kwam slecht door, vanmorgen herinnerde ik me slechts flarden van de toch al vage droom.

Tofik Dibi zou op links geplaatst worden. Hij was als een kind zo blij, maar liet dat niet merken. Hij deed alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Van Bommel vreesde even dat hem de aanvoerdersband zou worden afgenomen. "Jij bent onze nummer 1," stelde Van Marwijk hem gerust, "laat Dibi eerst maar eens zorgen dat hij een bet...Polen , Krakau , drinken en even weg van het gepeupel

Woensdag 6 juni 2012

Vorige week was ik weer eens in Krakau. Een stad waar ik tientallen malen geweest ben, maar helaas de laatste jaren maar sporadisch.

Ik ben vertrokken voordat het Nederlands Elftal aankwam. Dat leek me beter. In het kielzog van Oranje trekken honderden supporters mee, of duizenden? En ik vrees voor de vele Nederlandse journalisten en TV-camera's overal om over de Italiaanse en Engelse nog maar niet te spreken.

Krakau is het mooist als het stil is. En dat kunnen de Polen zijn. Pleinen gevuld met vrolijke mensen die fluisterend zangerig tegen elkaar praten, die oor hebben voor de natuurlijke geluiden van de stad, de kraaien kunnen horen net buiten de...Polen (2), Jan Karski, Obama en het EK2012 even weg van de voorpagina

Zondag 3 juni 2012

In de ontbijtzaal van het hotel in Katowice hing 1 krant. De krant was ingelegd in een houten frame zoals dat in sfeervolle grandcafe's gebruikelijk is. De ontbijtzaal was verre van sfeervol. Het hotel waar ik altijd bij voorkeur verblijf was onbetaalbaar geworden met het oog op de invasie van honderden West-Europese gasten die daar nooit gaan komen. Katowice is ver verwijderd van het voetbalfestijn dat volgende week losbreekt. Het land snakt naar aandacht, gasten en wat extra inkomen. Het budgethotel had het echter goed begrepen. Tegen billijke prijzen kon hier overnacht worden. Het was schoon, het bed was goed en er was een krant beschikbaar mits je op tijd opg...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2