Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Polen , Krakau , drinken en even weg van het gepeupel

Woensdag 6 juni 2012

Vorige week was ik weer eens in Krakau. Een stad waar ik tientallen malen geweest ben, maar helaas de laatste jaren maar sporadisch.

Ik ben vertrokken voordat het Nederlands Elftal aankwam. Dat leek me beter. In het kielzog van Oranje trekken honderden supporters mee, of duizenden? En ik vrees voor de vele Nederlandse journalisten en TV-camera's overal om over de Italiaanse en Engelse nog maar niet te spreken.

Krakau is het mooist als het stil is. En dat kunnen de Polen zijn. Pleinen gevuld met vrolijke mensen die fluisterend zangerig tegen elkaar praten, die oor hebben voor de natuurlijke geluiden van de stad, de kraaien kunnen horen net buiten de stadswal en de klokken van de vele kerken die het centrum rijk is horen luiden. Krakau is de stad waar je niets hoeft te zeggen en alles hoort.

Vanmorgen hoorde ik op de radio een groep Poolse kinderen oefenen op "Hup Holland Hup", aandoenlijk en lief klonk het. Het lied wint aan kracht wanneer het door kinderstemmen melodieus en zachtjes wordt gezongen. Niet door honderden, licht aangeschoten Oranje-supporters.

Bent u toevallig in Krakau nu, of meegereisd met het legioen en op zoek naar stilte en een plek waar de inwoners zelf heengaan als ze wat willen eten of drinken op een andere plek dan de Grote Markt?

Loop dan even weg van de groep, heb het er verder niet over, en ga alleen, of maximaal met z'n vieren. Ga vanaf de Grote Markt richting het Kasteel (Wawel) en laat het verder links liggen. Steek de grote weg over en loop rechts een oude, beetje vervallen wijk in. U bent in Kazimierz. Een oude Joodse wijk met veel historie. Hier zijn onder andere veel opnames gemaakt voor Schindlers List. In deze wijk vindt u twee pleintjes. Een plein met een nog actieve synagoge waar veel Joodse restaurants zitten waar 's avonds Jiddische muziek wordt gespeeld. Sfeervol maar vooral in trek bij Amerikaanse toeristen. Het andere plein, vol cafeetjes en een oude marktplaats, daar moet u zijn! Ga zitten op de stoeprand en sluit u aan bij de Polen die daar hun drankje drinken en tegen veel lagere prijzen dan op de Grote Markt uit eten gaan. Ga even Café Singer in. Een oud café dat slechts verlicht wordt met kaarsen.

Als je op tijd in een locatie wilt zijn waar ook nog voetbal wordt gekeken loop dan even het pleintje uit en ga naar Miodowa straat. Ga café Propaganda binnen, te herkennen aan oude propagandistische platen uit een recent communistisch verleden. Vraag naar de baas Leszek, doe hem de groeten van Ton, en ik weet zeker dat hij je meeneemt naar de kelder waar we vorige week een groot scherm geïnstalleerd hebben om alle wedstrijden te kunnen zien.

Vergeet niet een fooi te geven. Ze hebben het nodig daar. Een fijne avond!!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2