Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Polen (2), Jan Karski, Obama en het EK2012 even weg van de voorpagina

Zondag 3 juni 2012

In de ontbijtzaal van het hotel in Katowice hing 1 krant. De krant was ingelegd in een houten frame zoals dat in sfeervolle grandcafe's gebruikelijk is. De ontbijtzaal was verre van sfeervol. Het hotel waar ik altijd bij voorkeur verblijf was onbetaalbaar geworden met het oog op de invasie van honderden West-Europese gasten die daar nooit gaan komen. Katowice is ver verwijderd van het voetbalfestijn dat volgende week losbreekt. Het land snakt naar aandacht, gasten en wat extra inkomen. Het budgethotel had het echter goed begrepen. Tegen billijke prijzen kon hier overnacht worden. Het was schoon, het bed was goed en er was een krant beschikbaar mits je op tijd opgestaan was om die ene krant te bemachtigen.

Na drie dagen voorpret over de "Euro", alle ins en outs over Smuda (bondscoach Polen), Dick Advocaat (bondscoach Rusland en Poulegenoot van Polen) en een halve krant vol over de UEFA dictatuur, prijkte ineens Obama op de voorpagina met naast hem de legendarische verzetsstrijder Jan Karski.

Jan Karski was een van de eersten die in de Tweede Wereldoorlog de Poolse regering in ballingschap en de Geallieerden informeerde over de verschrikkingen in de getto's en de vernietigingskampen. Ze hoorden hem vriendelijk aan, keken sceptisch en deden niets..

Het was 1942, de oorlog zou nog nog ruim 3 jaar voortduren.

Obama reikte hem postuum de Medal of Freedom uit. Obama eerde de moed van Karski en sprak over het belang van de daden van Karski. In zijn speech haalde Obama de "Poolse vernietigingskampen" aan. Dit was fout, viel fout, en leidde tot grote verontwaardiging. Voor de zoveelste keer, en ditmaal bij monde van Obama werd Polen geassocieerd met de daden van haar bezetters(s). In een brief aan de Poolse president heeft Obama zich daags na dit "incident" gedistantieerd van zijn uitspraak. Die brief kreeg vanzelfsprekend lang niet de aandacht die zijn uitspraak reeds had gekregen.

Het kan en zal lang duren voordat Polen zich los zal maken van het verleden. De tijdelijke alliantie die Polen nu met Oekraïne aangegaan is om het prestigieuze voetbaltoernooi te organiseren doet velen beven. De EK Boycot die Oekraïne boven het hoofd hangt dreigt ook het Poolse feest te verstieren.

Na het lezen van de krant werd ik opgehaald om trainingen te geven in een Poolse gevangenis. In de auto spraken we over beeldvorming, tragiek en stigmatisering.

Over de gevangenis en de training morgen meer.

(eerdere Dagtaken over Polen en de gevangenis in Lubliniec)
http://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-in-polen-lubliniec.html
http://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-lubliniec-en-mijnstadje-nikiszowiec-polen.htmlDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2