Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 21: 20 mei tot 27 mei 2012

De lange mooie zomer, trots op Nederland en mijmeringen van de Forens

Vrijdag 25 mei 2012

Joan Franka hebben we gehad, nu het EK-voetbal nog en dan de verkiezingen. Het gaat snel. Voordat we het weten is de mooie zomer weer voorbij. Na de dans op de puinhopen van het gedoogkabinet komt de stervende zwaan van de Kunduz-coalitie terwijl de dramatische tango tussen Sap en Dibi eigenlijk niemand meer echt interesseert.

De Forens steekt nog een sigaret op nu het nog kan. Zijn huis is inmiddels onverkoopbaar en zijn vrouw spaart voor de eigen bijdrage die ze weldra zal moeten betalen voor de psychische ondersteuning nu de ellende steeds dichterbij komt. Voor nog een beetje vrolijkheid in zijn leven had hij zijn hoop gevestigd op Arjen en Joan. De wi...Ter Apel , het Tentenkamp, Wonderwereld en de Pinksterdagen

Donderdag 24 mei 2012

In Ter Apel ligt een pretpark, Wonderwereld genaamd. Niet ver daarvandaan bivakkeerden honderden vluchtelingen om in deze wonderbaarlijke wereld te kunnen overleven, hun heil te zoeken, en een laatste toevluchtsoord te hebben.

Bivakkeerden. Ja, verleden tijd. Gisteren is het tentenkamp ontruimd. Op last van Leers. En op last van de gemeente. Van Leers moesten ze weg omdat de (voornamelijk Somaliërs, Irakezen en Iraniërs) terug kunnen naar hun, door hem veilig geachte, thuisland.
Op last van de burgemeester omdat het niet schoon en fris is op het kamp.

"De veiligheid en de gezondheid is in in het geding."

Dit weekend trekken duizenden na...Maarten Biesheuvel , verhalen lezen en luisteren, groot schrijver vandaag jarig

Woensdag 23 mei 2012

Als ik plagiaat zou mogen plegen dan zou ik Maarten Biesheuvel gaan na-apen. In elk geval vandaag. Hij is vandaag jarig! Proficiat Maarten. Maarten is niet helemaal "normaal" , maar wie is dat wel? Via Dagtaak Maarten proficiat wensen is ook niet normaal, ik denk niet dat Maarten mijn Dagtaak via twitter op zal sporen, ook denk ik niet dat Maarten zal gaan googelen op zijn eigen naam of op Dagtaak, er is een grote kans dat Maarten mijn eerbetoon aan hem nooit zal lezen.

Maarten Biesheuvel wordt vandaag 73. Geen bijzondere leeftijd, maar wel respectabel. Maarten wordt geliefkoosd en verzorgd door zijn vrouw Eva, daar zijn mooie beelden van. Maarten die enig...Jip en Janneke , Annie MG Schmidt en Jolande Sap en Tofik Dibi

Maandag 21 mei 2012

Op de sterfdag van Annie M.G. Schmidt organiseert Groen Links vanavond in Amsterdam een prachtig I.M. aan deze grote schrijfster in de vorm van een debat tussen Jolande Sap en Tofik Dibi.

Jolande en Tofik zijn kinderen van deze tijd, in Jip en Janneke-taal zullen zij het publiek kennis laten maken met hoe het er in de huidige politiek aan toegaat. Een mooi eerbetoon aan de vrouw die tientallen jaren de moeder van de lezende en luisterende jeugd is geweest.

De inhoud van de voordracht is nog niet prijsgegeven, maar uit diverse bronnen is vernomen dat er kwinkslagen gemaakt zullen worden naar het vrijwel volledige oeuvre van Annie.

Het totaalpr...Dagtaak de week door: Arjen Robben, Tofik Dibi, Dagjesmensen en meer Buma

Zondag 20 mei 2012

Het werd toch nog: De week van Arjen Robben. De man die vooraf als meest geschikt werd gezien maar achteraf het meest ongeschikt bleek. Het kan raar lopen. Toch maar een commissie instellen die voetballers op penalty-nemen gaat beoordelen?
Met miljoenen tegelijk keken we gisteren naar de finale Bayern-Chelsea.

Of de hele wedstrijd, of zoals ik, als bijna rampentoerist, pas aangeschoven bij de verlenging.

Maar er was meer ramptoerisme deze week. Zowel op de weg met de dagjesmensen, de twitterparade rond Dibi en Groen Links en natuurlijk de afmars van Bleker na dagen alleen maar CDA te hebben gezien op de buis.

Een enerverende week. Alle ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2