Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Maarten Biesheuvel , verhalen lezen en luisteren, groot schrijver vandaag jarig

Woensdag 23 mei 2012

Als ik plagiaat zou mogen plegen dan zou ik Maarten Biesheuvel gaan na-apen. In elk geval vandaag. Hij is vandaag jarig! Proficiat Maarten. Maarten is niet helemaal "normaal" , maar wie is dat wel? Via Dagtaak Maarten proficiat wensen is ook niet normaal, ik denk niet dat Maarten mijn Dagtaak via twitter op zal sporen, ook denk ik niet dat Maarten zal gaan googelen op zijn eigen naam of op Dagtaak, er is een grote kans dat Maarten mijn eerbetoon aan hem nooit zal lezen.

Maarten Biesheuvel wordt vandaag 73. Geen bijzondere leeftijd, maar wel respectabel. Maarten wordt geliefkoosd en verzorgd door zijn vrouw Eva, daar zijn mooie beelden van. Maarten die enigszins hulpbehoevend kijkt naar haar, en zij die door haar lichamelijke ongemakken ook liefst hulpbehoevend is, maar vooralsnog hulpverlenend is.

Wie nog nooit iets van Maarten Biesheuvel heeft gelezen moet dat snel gaan doen. Korte verhalen, ideaal voor in bed. De meeste bezorgen je een glimlach, andere verhalen brengen je in verwarring. Echter nooit een verwarring die storend is, hooguit een verwarring die prettig aanvoelt. Zinnen lopen als treinen en als je stil bent hoor je zijn stem. De stem van Maarten.

Vroeger, misschien heb ik het dan wel over meer dan 33 geleden, lag ik in bed met een transistorradio onder de dekens. Vrijdagavond, het kan ook een andere avond zijn geweest, was het feest. Ik luisterde liever dan dat ik met vrienden wat afsprak, misschien was ik te jong voor vrienden op vrijdagavond, dat weet ik niet meer. Wel weet ik dat naast Remco Campert, soms Johnny van Doorn, steevast Maarten Biesheuvel een verhaal voordroeg. Op de VPRO was het. Na Maarten kwam Germaine, dat weet ik ook nog. Kom daar nog eens om! Van slapen kwam niet veel.

Maarten Biesheuvel is manisch depressief. En dat is geen feest. De man leed en lijdt. Zijn grote troost moet zijn, en hopelijk beseft hij dat, dat hij velen gelukkige uren heeft bezorgd.

Natuurlijk heb ik in mijn leven mijn angstbuien gehad,
honderden aanvallen waarvan mijn hart begon te slaan
met een snelheid van tweehonderd slagen per minuut,
ik ben ook genoeg krankzinnig geweest,
maar voor het overige is het leven toch een groot feest geweest.

(J.M.A. Biesheuvel, Schip in dok, in: 'Storm op zee', blz. 8)

Wie zijn stem nog nooit heeft gehoord, of wie zijn stem graag toch nog eens wilt horen, beluister het onderstaande fragment. Het is wel wulps, zo waarschuwt hij, en dat is zo.


(Maarten Biesheuvel ook voor boekentherapie)
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Donderdag 30 april:
Dag Kor, heette dat niet "de suite"?

Kor schreef op Woensdag 29 april:
Ton, dat van die transistorradio kan ik volledig beamen. Ik vertel het soms aan anderen, maar vraag me dan telkens weer af: Hoe heette dat literaire programma ook alweer? Op Internet heb ik het tot nog toe niet kunnen vinden. Weet jij (of een lezer) het?

mieke schreef op Woensdag 15 augustus:
wij, bipolaire lotgenoten, noemen deze zg. hulpbehoevende heer "onze nederlandse Troetelgek". wat een aanstellerij! als je in je leven SLECHTS met M.D. te kampen hebt mag je god danken op je blote knietjes! en WAS dit maar het ERGSTE op aard! ben al 35 jaar bipolair, maar ben TOCH blij, dat ik geen stoma moet mee torsen tot mijn laatste snik! m.i. is lich. gezond zijn onontbeerlijk! zal je ANGSTEN hebben. wie heeft die NIET dan? wil je dood? wie niet? dat nooit aflatende GEZEIK!

Hans schreef op Woensdag 23 mei:
Helemaal waar!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2