Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeken, Therapie en de Bibliotheek als Apotheek

Vrijdag 26 augustus 2011

"Zeg mij wat je leest, en ik zeg wie je bent". Duiding door middel van leesgedrag en boekverslaving. Wie kent het niet, even langs de boekenkast lopen van de gastheer of gastvrouw lopen als je op bezoek bent. Het geeft bijna een even goede, soms betere indruk van iemands passies, verlangens, interesses en stille wensen als een kijkje in de koelkast of de kledingkast.

Andersom kan ook. Vertel mij uw probleem en ik genees met het juiste boekenvoorschrift. Zelf had ik nog nooit van Boekentherapie gehoord, maar een boeiende reactie op de column van gisteren ( https://t.co/ktY39pf ) over het Boek als een Snack zette mij aan het denken. Een bibliothecaris is geen arts, maar kan desondanks toch genezen. Een goed verhaal of een goede roman verhelpt geen ziektes, schimmelinfecties of psychiatrische aandoeningen, maar verlicht de zielepijn, ziekelijke jaloezie, geeft hoop bij heimwee, is een probaat middel bij overmoed of minderwaardigheid en helpt bij achterdocht. Lees "Nooit meer Slapen" van Hermans tijdens een slapeloze nacht, leg het hele oeuvre van Maarten Biesheuvel onder uw hoofdkussen en zijn problemen en waanbeelden verlichten de uwe. Last van hoogmoed? Kies een mooie biografie uit, identificeer je met de hoofdpersoon en je eigen leven smelt tot behapbare proporties. Geen zin in dikke zware boeken naast het bed, ik ken nog wel wat gedichten die een vergelijkbaar effect hebben. Het voorlezen ervan aan uw partner helpt ook voor een beter begrip over en weer tijdens moeilijke periodes in uw relatie. Libido-verhogend of juist remmend, mail het me door en we stellen een leesplan op.

Sinds ik me na de reactie in de Boekentherapie ben gaan verdiepen kan ik geen boek meer pakken uit mijn kast of ik verzin er wel een trauma of stoornis bij waar ik aan lijd. Mijn digitale overboekingen naar bol.com , de bonnetjes van de boekhandel en mijn historische uitleengegevens zijn verworden tot een groot elektronisch patiëntendossier. De pillen kan ik verstoppen maar het dossier niet. Ergens moet er iemand zijn die mijn sporen nagetrokken heeft, meer weet van mij dan ik van hem, de achterdocht overmant me.
Vandaag nog maar eens passages uit "Het Proces" van Kafka gaan nalezen, wellicht helpt dat.

Het grote voordeel is dat de boekhandel mijn apotheek gaat worden. Aan de zorgverzekeraar om er een mooie code voor aan te maken.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

yoeke nagel schreef op Zaterdag 27 augustus:
Geweldig concept! Dat je glazen bollen, caviadarmen en tasjes kunt lezen wist ik al. Maar dat je ook boeken kunt lezen om een feilloze diagnose te stellen EN genezing in gang te zetten is een prachtige aanvulling. Eindelijk een excuus voor mijn overvolle boekenkasten: ik heb ze nodig voor mijn gezondheid. Nog es overleggen met m'n zorgverzekeraar...

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2