Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Jip en Janneke , Annie MG Schmidt en Jolande Sap en Tofik Dibi

Maandag 21 mei 2012

Op de sterfdag van Annie M.G. Schmidt organiseert Groen Links vanavond in Amsterdam een prachtig I.M. aan deze grote schrijfster in de vorm van een debat tussen Jolande Sap en Tofik Dibi.

Jolande en Tofik zijn kinderen van deze tijd, in Jip en Janneke-taal zullen zij het publiek kennis laten maken met hoe het er in de huidige politiek aan toegaat. Een mooi eerbetoon aan de vrouw die tientallen jaren de moeder van de lezende en luisterende jeugd is geweest.

De inhoud van de voordracht is nog niet prijsgegeven, maar uit diverse bronnen is vernomen dat er kwinkslagen gemaakt zullen worden naar het vrijwel volledige oeuvre van Annie.

Het totaalprogramma zoals dat vanavond ten gehore wordt gebracht heeft de voorlopige werktitel "Pension Hommeles" meegekregen.

Enkele fragmenten uit : 'Ja Zuster, Nee Zuster' zullen gespeeld worden. Het beroemde openingslied : "Niet met de deuren slaan" zal ingezet worden door Jolande, waarop Dibi zingend zal reageren met "Ja Zuster, Nee Zuster".

Naar verluidt zal gastspeler Tof Thissen (hij zal als de beroemde vader Tos optreden) een fragment verlezen uit Otje. Zoals bekend trekt Otje met vader Tos het land door op zoek naar werk. Tos wordt echter nergens aangenomen omdat hij geen "papieren" heeft, ondanks dat hij een verdienstelijke kok is, wordt hij overal ongeschikt verklaard.

De beroemde scene waarin Jip, door een gat in de heg, stiekem in de tuin bij buurmeisje Janneke terecht komt zal steeds als overgang tussen de diverse onderdelen nagespeeld worden. Het valt te verwachten dat dit olijke duo zo af en toe de rollen zullen omdraaien: "wie komt er bij wie in de tuin", zal door de avond heen de gemoederen bezig houden.

Dramatisch hoogtepunt wordt wanneer Tofik Dibi verkleed als Pluk zittend op een kraanwagentje het podium komt opgereden. Er zal vrij worden geïmproviseerd op het thema van Pluk van de Petteflet. Namen van de belangrijkste karakters uit het boek zullen vanavond nog niet verder worden ingevuld.
Het thema mag bekend worden geacht:

Op een dag zoekt Pluk een huisje, maar er is nergens plaats. Dan hoort hij van Dolly de duif dat er in het torentje van de Petteflet nog een kamertje vrij is, en hier trekt hij dan ook in. Pluk maakt al snel veel vrienden: Zaza de kakkerlak, meneer Pen, het lange paard Langhors, de Majoor en zijn adjudant, de Stampertjes, de eekhoorn Duizeltje, en het nette meisje Aagje. Minder goed kan hij overweg met Aagjes moeder, mevrouw Helderder, die een obsessie voor schoonmaken en netheid heeft, de portier die hem uit de flat probeert te krijgen, en de Flattekat, die Dolly wil opeten. Mevrouw Helderder probeert zelfs met hulp van de portier Pluks kamertje in te pikken als naaikamertje, maar met hulp van zijn vriend de meeuw Karel-met-de-houten-poot weet Pluk zijn kamertje terug te krijgen.

Het belooft een prachtige avond te worden. Bij succes zal het deze week nog twee maal worden herhaald.Dagtaak eerder over Annie MG Schmidt: https://dagtaak.org/2011/05/honderd-jaar-annie-mg-schmidt:.-pension-hommeles:-kabinet-rutte.html


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2