Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Honderd jaar Annie MG Schmidt:. Pension Hommeles: Kabinet Rutte

Vrijdag 20 mei 2011

Jip en Janneke heten nu Henk en Ingrid. Otje is een illegaal zonder papieren die een restaurant bestiert, en de Petteflet van Pluk staat in een Vogelaarwijk waar door bezuinigingen het vuil niet meer wordt opgehaald. Pluk zelf is met kraanwagen allang vertrokken en heeft het het wel gehad met dit land.

Annie MG Schmidt zou vandaag 100 jaar zijn geworden. De echte Koningin van Nederland is ze wel eens genoemd.
Klare heldere taal. Humor. Wars van burgerlijkheid, tikje ouderwets ondeugend en altijd fatsoenlijk en respectvol, ja zelfs begrip afdwingend voor mensen die anders zijn of uit de boot dreigen te vallen.

Jip en Janneke-taal graag! wordt geroepen als we iets niets snappen. Geroemd worden de beleidsmakers die in Jip en Janneke taal kunnen uitleggen wat nu eigenlijk de bedoeling is als we het allemaal niet snappen. Jip en Janneke zijn in de Nederlandse politiek verworden tot Henk en Ingrid en versimpeld tot hersenloze burgers die misbruikt worden: Als Henk en Ingrid het maar snappen, dat schijnt de hoogste norm te zijn. Wel in Jip en Janneke taal graag anders snappen Henk en Ingrid het niet. De partijen ter linkerzijde willen het dan ook nog wel uitleggen voor Achmed en Fatima.

Ondertussen slaat Geert met de deuren en Rutte antwoordt met Ja Broeder, Nee Broeder. Onfatsoenlijk, onrespectvol, foute humor. Van 'Sint Job van de grachtengordel' tot dreigementen als :'Rutte het lachen zal je wel snel vergaan'. Misschien dat Henk en Ingrid dat leuk vinden, misschien dat Achmed en Fatima het snappen. Maar de rest van Nederland moet hier toch echt genoeg van hebben. Mark, je torentje is allang tot Pension Hommeles omgedoopt. Stop met deze show. Je laat het land naar beneden halen en voordat je het in de gaten hebt hebben vele Nederlanders het voorbeeld van Pluk gevolgd en vertrekken met hun kraanwagentje. Letterlijk of figuurlijk. Met 154 blijven jullie dan over. Je laten uitschelden, koeioneren en manipuleren allemaal voor de farce van de coalitie. 154? Ja, 150 plus Henk, Ingrid, Fatima en Achmed. En als het zover is dan weet ik wel iemand die in klare taal kan uitleggen hoe het zover gekomen is. In de taal van Jip en Janneke.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2