Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 17: 22 april tot 29 april 2012

Flink zijn even flink zijn, afscheid van idealen

Zaterdag 28 april 2012

Nee, niet schrikken, met het huwelijk gaat het goed.

De pijn zit in oude idealen, vertrouwen, houvast en, wellicht, vastgeroeste hoop.

Het is misschien een momentopname, de emotie van de dag, morgen kan alles anders zijn.

Flink zijn, even flink zijn....Samsom, Kunduz, en gesprek met Job Cohen

Vrijdag 27 april 2012

"Ja jongen," zo gaat dat nu. Cohen aait Samsom over de kale schedel. "In de lijsttrekkerscampagne van de PvdA is het mij ook vaak nagedragen: Ik had er bij moeten zijn toen er een akkoord gesloten kon worden om toe te treden tot het kabinet."
"Je ziet nu zelf hoe het gaat," troost Job verder. "Jouw opmerking over die 3% was net een uitspraak te ver."

Diederik staat alleen. Hij had bedacht om op glorieuze wijze de PvdA weer een rol van betekenis te kunnen laten spelen. Ideeën zat, visie genoeg, energie voor tien. De grote oppositieleider zijn. Ja, dat wilde hij.

In de verte ziet hij Jolande Sap lopen. Kunduz, Kunduz, Kunduz. De w...Dagboek van een gebroken man: Verhagen en de gemiste strafschoppen

Donderdag 26 april 2012

Gisteravond heb ik in mijn eentje een wedstrijd Snelzappen gespeeld: Mijn wijsvinger bij de "1" ( Pauw en Witteman) en mijn middelvinger bij de "3" (Champions League, halve finale Real Madrid-Bayern Munchen).

Voetbal heeft natuurlijk weinig met politiek te maken, alle wijze Cruijffiaanse opmerkingen ten spijt, maar de gemeenschappelijke deler gisteravond was wel: Zie de (grote) Mannen Vallen.

Sneu, verbijsterend en onthutsend. De avond van de gemiste kansen.

Om 23.00 uur zat Maxime Verhagen klaar bij P&W om met een Dagboek, vol citaten uit het Catshuisoverleg voor zijn neus, rake klappen uit te delen.

Om 23.00 stond Ronaldo...Voetbal: Cruijff , God en nummer veertien

Woensdag 25 april 2012

Johan Cruijff , een God van 65 met pensioen
Ik zou vandaag graag mijn Dagtaak wijden aan Johan Cruijff. Maar ik durf niet. Cruijff is het beeld en het voetstuk samen. Hij is een halve God, en misschien zelfs wel een hele. En God kan je niet doorgronden, per definitie niet. Ik ben Katholiek opgevoed en allang niet meer praktiserend. Maar toch, als ik per ongeluk, het is maar zelden, een vloek uit mijn mond laat komen, dan kijk ik naar boven, schuin omhoog ergens waar ik denk dat de hemel zich moet bevinden en laat op de vloek het woord "Sorry" vallen. Zoiets heb ik ook met Cruijff.
Hij is een God uit mijn jeugd, al ben ik da...Poezie : Olleke Bolleke , het Dactylus van de Politiek , Drs P.

Dinsdag 24 april 2012Het duurde even maar het toetje was het wachten waard. Na een tellende Maurice de Hond, een calculerende Pechtold en een berekenende Kroeger kregen we Eric van Muiswinkel met een ode aan Drs P. aan 't slot bij Pauw en Witteman.

Naast "Trojka Hier, Trojka Daar overal ligt Paardenhaar," leert Drs P. ons vooral te tellen en op onze woorden te letten. Geen Jip en Janneke, geen Henk en Ingrid maar Olleke Bolleke.

Een mooiere afsluiting van de enerverende parlementaire dag was bijna niet denkbaar.

Een Politieke Olleke Bolleke Dactylus:
Over elkaar heen vallende politiciWerk aan de winkel, aan de slag in plaats van nieuwe verkiezingen . De politiek en de valstrik

Maandag 23 april 2012

Gisterochtend de telefoon: het peilingsteam van Maurice de Hond. Of ik al vernomen had dat het kabinet was gevallen? Nee, dat was nieuw voor me. Bij mijn weten was er helemaal geen kabinet gevallen, alleen wordt dit kabinet niet langer gedoogd.En dat leek me geen verrassing, het had alleen zo lang geduurd. Daarnaast vroeg ik me af wie er nu gestopt is met gedogen: de gedogers zelf of de gedoogden?

Het was nog te vroeg voor dergelijke conclusies, zei de telefoonstem. Dat leek mij ook. Ik hing op met de mededeling dat ik voorlopig even radiostilte zou houden. Eerst de boel op me in laten werken voordat ik domme dingen zou gaan roepen. Hoe lang r...Muziek: Verloren tijd , Freddy Fender: Wasted Days and Wasted Nights

Zondag 22 april 2012

Verloren tijd.

Waarom moeten we van elkaar blijven houden als we weten dat

we toch niet van elkaar op aan kunnen?

Verloren dagen en verloren nachten.


...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2