Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Werk aan de winkel, aan de slag in plaats van nieuwe verkiezingen . De politiek en de valstrik

Maandag 23 april 2012

Gisterochtend de telefoon: het peilingsteam van Maurice de Hond. Of ik al vernomen had dat het kabinet was gevallen? Nee, dat was nieuw voor me. Bij mijn weten was er helemaal geen kabinet gevallen, alleen wordt dit kabinet niet langer gedoogd.En dat leek me geen verrassing, het had alleen zo lang geduurd. Daarnaast vroeg ik me af wie er nu gestopt is met gedogen: de gedogers zelf of de gedoogden?

Het was nog te vroeg voor dergelijke conclusies, zei de telefoonstem. Dat leek mij ook. Ik hing op met de mededeling dat ik voorlopig even radiostilte zou houden. Eerst de boel op me in laten werken voordat ik domme dingen zou gaan roepen. Hoe lang radiostilte? hoorde ik nog roepen. Maar de telefoon lag inmiddels al op de haak. Ja, hoe lang?

Nog voordat de Koningin goed en wel is geïnformeerd over de situatie die niet veel anders is dan net na het aantreden van het kabinet wordt er al druk campagne gevoerd, gepeild en nieuwe samenwerkingsverbanden gesmeed. Samsom ziet veel in Paars Plus ("dat leek ons ook Diederick, wie hield dat ook al weer tegen?"), Pechtold vindt dat de Tweede Kamer nu het initiatief moet nemen om het demissionaire kabinet aan te sturen en een fatsoenlijke begroting moet gaan opstellen. En Jolande Sap vindt nog steeds dat Groen Links eigenlijk in de coalitie had moeten zitten.

"De kiezer is nu aan het woord," lijkt de consensus. Dat zou betekenen dat na anderhalf jaar niet regeren, alleen bakkeleien, en zeven weken radiostilte er nog eens een half jaar plus onderhandelingen dus minstens een maand of tien niet geregeerd gaat worden. Wat een flauwekul en wat een aanfluiting. Heren en dames politici, er ligt nog steeds aan verkiezingsuitslag, er is geen kabinet gevallen, het land is slechts verlost van een gedoogpartner.

Als de sodemieter aan de slag lijkt me.

Dat Rutte en Verhagen er even genoeg van hebben kunnen wij ons voorstellen. Als je je zo lang in de luren hebt laten leggen dan gaat dat niet in de koude kleren zitten. Maar het zou echt te gortig zijn nu, net op een moment dat we uit de valstrik van de PVV zijn gekomen, iedereen zich maar terug kan trekken en het "aan de kiezer overlaat".

Noem het een brede coalitie, noem het een zakenkabinet, noem het een consensus regering: Maar zet de zaken op orde en laat een land dat nu al twee jaar de clown van Europa is niet nog een jaar extra ronddolen.

En om daar een akkoord over te bereiken hoeft geen zeven weken te duren.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Corrie van Rooijen schreef op Maandag 23 april:
GroenLinks. GroenLinks. Is al 20 jaar zo. Lekker bijdetijds, dit stuk. Ahum.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2