Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dagboek van een gebroken man: Verhagen en de gemiste strafschoppen

Donderdag 26 april 2012

Gisteravond heb ik in mijn eentje een wedstrijd Snelzappen gespeeld: Mijn wijsvinger bij de "1" ( Pauw en Witteman) en mijn middelvinger bij de "3" (Champions League, halve finale Real Madrid-Bayern Munchen).

Voetbal heeft natuurlijk weinig met politiek te maken, alle wijze Cruijffiaanse opmerkingen ten spijt, maar de gemeenschappelijke deler gisteravond was wel: Zie de (grote) Mannen Vallen.

Sneu, verbijsterend en onthutsend. De avond van de gemiste kansen.

Om 23.00 uur zat Maxime Verhagen klaar bij P&W om met een Dagboek, vol citaten uit het Catshuisoverleg voor zijn neus, rake klappen uit te delen.

Om 23.00 stond Ronaldo klaar om namens Real een bal in bijna open goal te trappen, iets wat hij al van kinds af aan heeft gedaan.

Om 23.05 stond Kaka klaar, op dat tijdstip keek Jeroen Pauw verwachtingsvol naar het boekje van Verhagen: gaat het open of niet?

Om 23.10 Ramos. Nog steeds aarzelde Verhagen, wel of niet voordragen uit eigen werk.

Zowel Ronaldo, Kaka als Ramos misten. Op het moment dat de Bayern spelers hun feestje vierden, bladerde Verhagen door zijn boekje, drukte zijn bril nog iets steviger op zijn neus: zijn strafschop zou genomen worden! De spanning was te snijden.

Kaka, Ronaldo en Ramos zijn grootverdieners. Zij worden betaald om op de belangrijke momenten het verschil te maken. Verhagen is op zijn vakgebied een voorhoedespeler, een man die op cruciale momenten zowel het voortouw als beslissingen moet nemen. Een vak waarbij zowel de voordracht als het geschreven woord beslissend zijn.

De drie koninklijke spelers hadden gemist. De zapwedstrijd was afgelopen: Klaar voor Verhagen!

De aanloop was sputterend. Verhagen bladerde wat onhandig door zijn boekje. De cameraman van Pauw en Witteman die maanden terug nog keurig het briefje van Bleker filmde, zoomde niet in. Het was stil in de studio.
Verhagen had de beslissing genomen, een hoek uitgekozen, nam adem om te spreken, en wij hielden de adem in, het moment suprême, de laatste zin uit zijn Dagboek waarin hij Wilders zou citeren en de strafschop er snoeihard in zou knallen:

"We kunnen er niet mee instemmen omdat de....." 

..........wachten..wachten..wachten... maar er kwam niets meer. De overige heren aan tafel keken elkaar aan, was dit het nu? De man die Nederland vertegenwoordigt in binnen- en buitenland. De man die jaren het gezicht van het CDA was, de man die het moet hebben van goed luisteren, snelle analyses en snoeiharde respons, en daar rijkelijk voor betaald wordt, stopte.

Hij wist het niet meer. Wilders had te snel gesproken. Op zijn verzoek aan Wilders om de zin nog eens te herhalen was Wilders niet ingegaan. Verhagen had het hoogtepunt van het Catshuisoverleg gemist.

Een paar minuten daarna kondigde Verhagen zijn afscheid aan. Kaka, Ramos en Ronaldo blijven.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hannes Minkema schreef op Donderdag 26 april:
In een tijdperk waarin we Skypen terwijl we de evenaar overvaren, breedband Internet tot in donker Afrika is doorgedrongen, en we voorbij Jupiter vliegen, moet het toch mogelijk zijn om op webpagina's het fenomeen 'alinea' recht te doen? Het achter elkaar aan plempen van de zinnen van een zorgvuldig gecomponeerde lezersbijdrage is onbehoorlijk.

Hannes Minkema schreef op Donderdag 26 april:
Bedenk dat Verhagen op dat moment aan tafel bij DWDD het beeld wilde neerzetten dat Wilders in slechts twee minuten het kabinet naar de ratsmodee hielp. W. kwam binnen, sprak zijn vernietigende woorden in rap tempo uit, en de zaak was klaar. Met zijn onaffe zinnetje wilde Verhagen benadrukken dat het zo snel ging dat hij het zelfs niet kon bijhouden. Ik heb geen idee of het waar is wat Verhagen hier vertelt. Er is reden genoeg om te twijfelen aan alles wat die man uit politieke motieven beweert. Ik hoop dat Maxime een leuke baan vindt als bedrijfsleider bij een tuincentrum in Oeteldonk.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2