Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 11: 11 maart tot 18 maart 2012

Lente : het geluid van vogels , de buurman en Au Printemps van Brel

Zaterdag 17 maart 2012

Beste Buurman,

Het is lente. Je kunt het ruiken en voelen. En het liefst zou ik het ook horen. Het is altijd weer een genot om op lentedagen in het weekend nog even in bed te blijven liggen met het raam open, en naar de vogels te luisteren die in onze boomrijke straat volop aanwezig zijn.

Dat is heerlijk wakker worden.

Koffie en krant erbij en zelfs de hond weet dat het weekend is. Alles mag minstens een uurtje later.

Ik zou jou dat ook aanraden. En gunnen. Eigenlijk zou ik het je dringend willen adviseren, zelfs bijna eisen.

Waarom? Waarom is het nodig om op prachtige lente-ochtenden in alle vroegte al aan de slag...Fruitvliegjes, alcohol, seks en de eigen bijdrage in de GGZ

Vrijdag 16 maart 2012

Afgewezen fruitvliegjes gaan aan de drank. En dan hebben ze nog de voorkeur ook voor drank met meer dan 15% alcohol. Kom bij fruitvliegjes die een blauwtje hebben gelopen dan ook niet aan met een glaasje wijn of een biertje. Het moet sterker zijn, want er moet een hoop frustratie worden weg gedronken.

Een en ander is onderzocht en vastgelegd door een onderzoeksteam dat hiermee meer inzicht wil krijgen in alcoholisme. Niet in liefdesverdriet.

Fruitvliegjes lenen zich goed voor onderzoek. Ze vermenigvuldigen zich snel, mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden (zwarte stip) en de erfelijke kenmerken van de vlieg zijn g...Meldpunt, Smeltpunt , Rokjesdag en de Samenleving

Donderdag 15 maart 2012


-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"
-"U heeft een vraag? Sorry, wij behandelen alleen meldingen, dank u wel en een fijne rokjesdag nog."

-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"
-"Dat kan, mevrouw, steekt u maar van wal!"
-"Wat ik er verder mee doe? Niets natuurlijk op dit moment, ik maak slechts melding van uw melding en als met u er meerdere meldingen binnenkomen over dit heikele onderwerp kleur ik uw melding rood, zod...Guy Verhofstadt , Europese Unie, Meldpunt PVV , Rutte en de wrakingskamer

Woensdag 14 maart 2012

"Het stilzwijgen vanuit het Catshuis over het meldpunt Midden- en Oosteuropa is onaanvaardbaar." Guy Verhofstadt in Brussel gistermiddag.

Rutte blijft zwijgen. Peetoom trekt haar mond open en wordt teruggefloten. VVD-er Schaap schrijft een boek waarin hij vergelijking maakt tussen PVV en NSB, Rutte neemt er afstand van. De SGP helpt de VVD aan een meerderheid in de senaat, en de VVD verkwanselt haar idealen, Pechtold stelt hier vragen over en wordt belachelijk gemaakt door Rutte.

Thema van de boekenweek is "Vriendschap". Rutte gaat door dik en dun voor zijn politieke "vrienden".

Hoelang houdt een land als Nederland nog kredi...Peetoom , De Limburger en CDA vs PVV

Dinsdag 13 maart 2012

Peetoom had de heldin kunnen zijn, de redder, de verlosser, de dame die (nogal laat) tot inkeer kwam, die in het hol van de leeuw zegt: tot hier en niet verder!

Peetoom spreekt alsof ze preekt. Duidelijk, met zinnen die laag beginnen en hoog eindigen en andersom. Hard en dan weer zacht, bijna fluisterend. Theatraal zou je kunnen zeggen. Wie kent haar niet van de roemruchte CDA-congressen? Gevoel voor mimiek is haar niet vreemd.

Peetoom vond gisteravond eventjes dat het CDA niet moet instemmen met strengere immigratieregels zoals de PVV die wil. Peetoom vond gisteravond eventjes dat het geen pas g...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2