Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Peetoom , De Limburger en CDA vs PVV

Dinsdag 13 maart 2012

Peetoom had de heldin kunnen zijn, de redder, de verlosser, de dame die (nogal laat) tot inkeer kwam, die in het hol van de leeuw zegt: tot hier en niet verder!

Peetoom spreekt alsof ze preekt. Duidelijk, met zinnen die laag beginnen en hoog eindigen en andersom. Hard en dan weer zacht, bijna fluisterend. Theatraal zou je kunnen zeggen. Wie kent haar niet van de roemruchte CDA-congressen? Gevoel voor mimiek is haar niet vreemd.

Peetoom vond gisteravond eventjes dat het CDA niet moet instemmen met strengere immigratieregels zoals de PVV die wil. Peetoom vond gisteravond eventjes dat het geen pas geeft om te snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Peetoom vond dat allemaal eventjes, en De Limburger schreef dat op. Dat werd haar te gortig. Ze nam haar woorden terug, nog sterker, ze zei dat ze dat nooit zo gezegd had.

Als Peetoom spreekt dan wil je het later terugzien en horen. Alleen al om voor jezelf na te gaan: heb ik me nou mee laten slepen door haar, of heeft ze het werkelijk zo gezegd? Peetoom leest niet voor als ze spreekt, maar wel blikt ze af en toe op het blaadje voor haar. Het kan niet anders of haar preek staat op papier. Het kan niet anders of een liefhebber heeft haar speech integraal opgenomen en zal het over niet al te lange tijd op YouTube plaatsen.

De drift en snelheid waarmee ze haar woorden gecorrigeerd wilt zien geeft te denken. Ach, zou iemand kunnen denken, journalisten geven vaker een interpretatie.  En als je er dan echt de behoefte aan hebt om een verkeerd citaat te herstellen dan geef je toelichting en leg je uit waardoor het misverstand in de wereld is genomen. Beide deed ze niet: noch toelichten, noch bij laten zitten.

Angst heerst. Angst heerst bij zowel het CDA als de VVD. Bang voor de macht van de PVV. Langzaamaan, maand voor maand, week voor week schuiven we op. Hoelang gaat het duren voordat er zelfs niet meer om een voorstel voor kopvoddentax gelachen wordt? Voordat zelfs de laatste lach om de achterlijke voorstellen verandert in een angstige grimas.

Peetoom heeft weer veel duidelijk gemaakt gisteravond.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gerrit Riezebos schreef op Dinsdag 13 maart:
Ik hoor steeds vaker van mensen die zich verdiept hebben in de geschiedenis van Duitsland in de jaren 30 van de vorige eeuw, dat er veel paralellen zijn met wat er nu in Nederland gebeurd. Ben daar zelf niet zo mee op de hoogte - geschiedenis was niet mijn favoriete vak op school - maar ik maak me wel zorgen bij zo een vaststelling.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2