Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Fruitvliegjes, alcohol, seks en de eigen bijdrage in de GGZ

Vrijdag 16 maart 2012

Afgewezen fruitvliegjes gaan aan de drank. En dan hebben ze nog de voorkeur ook voor drank met meer dan 15% alcohol. Kom bij fruitvliegjes die een blauwtje hebben gelopen dan ook niet aan met een glaasje wijn of een biertje. Het moet sterker zijn, want er moet een hoop frustratie worden weg gedronken.

Een en ander is onderzocht en vastgelegd door een onderzoeksteam dat hiermee meer inzicht wil krijgen in alcoholisme. Niet in liefdesverdriet.

Fruitvliegjes lenen zich goed voor onderzoek. Ze vermenigvuldigen zich snel, mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden (zwarte stip) en de erfelijke kenmerken van de vlieg zijn goed herkenbaar. Ideaal dus. Daarnaast zijn er specifieke gedragingen in de levende wereld die zowel voor fruitvliegjes, de rat, het konijntje of de mens gelden. Experimenten met vliegjes zijn makkelijker uit te voeren.

Een fruitvliegje in psychische nood gaat dus aan de drank. Het liefdesverdriet is meestal slechts tijdelijk en de roes duurt ook niet zo lang. Een borreltje op zijn tijd moet kunnen, al moet het vliegje er geen gewoonte van maken.

Voor fruitvliegjes met ernstiger problemen dan een seksuele afwijzing zijn andere middelen nodig. De meeste fruitvliegjes, het is een redelijk solidaire vliegensamenleving, hebben er weinig moeite mee dat ze met zijn allen garant staan voor ondersteuning aan hun minder gelukkige vleugelgenoten. Ze laten er graag een keer een borreltje voor staan om hun hele vliegenmaatschappij ten dienste te zijn. Per slot van rekening gaat het om soortgenoten die het minder goed getroffen hebben en voor wie een gesprekje met een buurtvlieg of een eenmalig consult niet voldoende is.

Er is een tijd geweest dat er vliegen waren die een hoge eigen bijdrage van de vlieg in nood vroegen. Deze zogenaamde ego-vliegen dachten slechts aan hun eigen hachje. Ze gingen ervan uit dat problemen een eigen keuze zijn en dat ze het er zelf naar gemaakt hebben. Veel vliegjes in die periode die de eigen bijdrage niet konden betalen zijn gestopt met hun behandeling en hun aanvullende medicijnen omdat ze het zich niet meer konden veroorloven. Die periode waarin de ego-vliegjes de macht hadden is gelukkig geen lang leven beschoren geweest.

Er is nog weinig bekend van wat de effecten toen waren op die vliegenmaatschappij. Dat er uit ellende veel aan de drank zijn gegaan weten we wel. Het lijkt niet verstandig dat experiment te herhalen. Uiteindelijk komt de meer solidaire vliegengemeenschap er het beste af.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2