Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 51: 18 december tot 25 december 2011

Kerstmis , terugblik 2011 , Andre Kuipers en het relativeren

Zaterdag 24 december 2011

Kerstmis 2011, het nadert met rasse schreden. Nog een paar uur en het is zover. De zenuwen beginnen al meester van me te maken. Kerstmis is een voorbode, een waarschuwing: "Pas op," zegt Kerstmis, "nog een paar dagen om wat van het jaar te maken." Om het allemaal nog erger te maken verschijnen er driedubbeldikke kranten, extra bijlagen bij de weekbladen, terugblikken op 2011 tegelijkertijd op bijna alle tv-kanalen. Eigenlijk, zo vertellen ze me, is het jaar al voorbij. Je hebt je kans gehad. De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw dien je te beschouwen als een toetje: "Wij hebben het jaar al afgesloten, wij zijn er al klaar mee."

Op je bordje...Reve , De Avonden (2) , Zenuwlijders, Drank en de Troost en het verlangen Groots te zijn

Vrijdag 23 december 2011

Vraag mij niet waarom ik weer over Gerard Reve en de Avonden schrijf. Ik weet het niet. Maar troost U, er komt een eind aan. Het is niet uit te sluiten dat ook de komende dagen Reve nog wel eens voorbij gaat komen. In De Avonden beschrijft Reve de dagen van 22 december tot Oudejaarsavond. Hoofdpersoon is Frits van Egters. Een zenuwlijder, geobsedeerd door verval, dood en verderf maar vooral het verlangen om er iets Groots van te maken. Elke dag is hij op zoek naar de Zingeving die er maar niet komt.

Veel liefhebbers van Reve weten dat hij tientallen jaren zijn "Grootse" Roman: "Het Boek van Violet en Dood" aankondigde. Dit zou...Andre Kuipers , ISS, Zwaaien en het Busplassen

Woensdag 21 december 2011

Elke dag 4 minuten zwaaien naar Andre Kuipers. Dat kan. Vanaf vandaag vliegt Andre dagelijks rond etenstijd op 400 kilometer hoogte boven Nederland. Met een beetje helder weer moet het te zien zijn. Als een ster, maar dan sneller, vliegt hij voorbij. Zou Andre ook kijken? Of alleen de eerste dagen? Zwaaien naar iemand die niet terug zwaait heeft iets triestigs. Het gemis voelt dan groter. Andersom is dat ook.

Gezin Kuipers zal afhankelijk van het vluchtschema voor of na de soep dagelijks op het dakterras gaan staan om naar Pa te zwaaien. "Kom, snel zwaaien, voor je eten koud wordt." Het zwaaischema is bekend, vanavond voor het eerst: tussen 18...Woord van het jaar , Tuigdorp, Stoeproken en Van Dale

Dinsdag 20 december 2011

Tuigdorp en de vandalen

Taalsociologen moeten de resultaten nog analyseren maar voor mij staat het vast: het woord van het jaar (dit jaar Tuigdorp) zegt alles over de tijdgeest en de mentaliteit in een land. Tuigdorp, een lelijk woord, nare associaties en onlosmakelijk verbonden met een tweestrijd in het land. O wee, tegen de tijd dat Tuigstad of zelfs Tuigland gemeengoed gaat worden.


Hoe anders was het nog een paar jaar terug. Sinds 2003 wordt jaarlijks het woord van het jaar gekozen. Sinds vorig jaar worden zelfs twee woorden gekozen, een voor Vlaams België en een Nederlands woord. Zelf had ik me liever aangesloten bij de Vlamingen...Kinderpardon , machtsmisbruik en 2011 het jaar van het kind

Maandag 19 december 2011

Kinderpardon

Onmiskenbaar is 2011 in Nederland het jaar van het Kind geworden. Op alle fronten. De macht over het kind en het machtsmisbruik zijn de centrale thema's die los van de crisis het meeste stof hebben doen opwaaien.

Aan de tijd dat ouderen ongestraft kunnen doen en laten met kinderen wat hun blieft lijkt definitief een einde te worden gemaakt.
"Pardon" zeggen is niet genoeg meer en lapmiddeltjes al helemaal niet.

Kindermisbruik is niet alleen het stelselmatig mishandelen en seksueel vernederen van minderjarigen zoals dat binnen de structuur van de Katholieke Kerk heeft kunnen ...Vaclav Havel overleden, Gedicht : Hoop , Fluwelen revolutie in Tsjechie (Tsjecho-Slowakije)

Zondag 18 december 2011

Vaclav Havel is overleden. Op 75-jarige leeftijd. Havel was de eerste president van het voormalige Tsjecho-Slowakije na de val van de muur in 1989. Later werd hij, na de splitsing van de twee republieken, president van Tsjechië.
Havel bleef ondanks dat hij president werd vooral een schrijver en vertolker van vrijheid en hoop. In de jaren voor de val van de Muur was hij een van de meest vooraanstaande auteurs uit het Oostblok. Vele malen gearresteerd en in totaal bracht hij 5 jaar door in gevangenschap. Hij was een bekende dissident en een van de grondleggers van Charta 77. Een beweging die aandacht vroeg voor de mensenrechten, vrijheid van mening...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2