Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kerstmis , terugblik 2011 , Andre Kuipers en het relativeren

Zaterdag 24 december 2011

Kerstmis 2011, het nadert met rasse schreden. Nog een paar uur en het is zover. De zenuwen beginnen al meester van me te maken. Kerstmis is een voorbode, een waarschuwing: "Pas op," zegt Kerstmis, "nog een paar dagen om wat van het jaar te maken." Om het allemaal nog erger te maken verschijnen er driedubbeldikke kranten, extra bijlagen bij de weekbladen, terugblikken op 2011 tegelijkertijd op bijna alle tv-kanalen. Eigenlijk, zo vertellen ze me, is het jaar al voorbij. Je hebt je kans gehad. De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw dien je te beschouwen als een toetje: "Wij hebben het jaar al afgesloten, wij zijn er al klaar mee."

Op je bordje krijg je overzichten van de beste boeken, films en cd's van 2011. Treuriger en treuriger word je. Als je van alle top-tien lijstjes er een hebt gelezen, gezien of gehoord zit je al goed. Tijd om de rest te beluisteren, te zien of te lezen is er niet meer. Je hebt het nieuws dit jaar goed gevolgd, zelfs meer sport gekeken dan dat je eigenlijk zou hebben gewild. Toch bak je niets van alle quizzen die je nog mee probeert te pakken om nog wat van het jaar te maken. Door de zenuwen, bij de vraagstelling begint het al, mis je de essentie en weet je: "Wederom slecht opgelet dit jaar."

Wat was nu weer de groente die je echt niet had moeten eten deze zomer? Hoe heette nu die man in die helikopter op het strand van Libië? Wie verving Matthijs van Nieuwkerk toen hij grieperig was? De AKO-literatuurprijs? De naam van het plein in Egypte? De naam van het kamermeisje van DSK?
Je weet het, het zit ergens, maar wil er niet uit. Om jezelf te troosten zeg je nog: "Ach, het maakt niet uit, het gaat om de grote lijnen: 2011 is het jaar geweest dat hoopvol is begonnen voor de Noord-Afrikaanse burgers, het jaar van de Eurocrisis, het jaar waarin de Katholieke Kerk ontmaskerd is en het jaar waarin de PVV tal van maatregelen heeft ondersteund enkel en alleen omdat ze een gedoogpartij zijn. Het jaar van "Doe 'ns normaal man."

Wat zou ik graag nu even André Kuipers zijn. In alle rust, ver boven de aarde verheven, draait hij zijn rondjes, tegen de klok in. Ik weet niet exact hoeveel rondjes hij al gevlogen heeft. Maar met elk anderhalf uur een zonsopgang en een zonsondergang gaat hij snel terug in de tijd. Nog een paar weken en hij heeft heel 2011 overzien. Van bovenaf. Wat er dan bij hem is blijven hangen als hij over een paar maanden terugkomt is nog even de vraag. Ik ben benieuwd. Het moet het ultieme relativeren zijn, daarboven in de ruimte en de aardkloot te kunnen aanschouwen.

De enige die het begrepen heeft gisteren toen er vragen gesteld mochten worden aan André in de ruimte, was zijn dochtertje. Geen vragen, alleen een liedje van verlangen: Zie ginds komt de Stoomboot zong ze. In blijde verwachting. Nog een paar honderd nachtjes slapen en we weten echt hoe het met de wereld was gesteld in 2011.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2