Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Woord van het jaar , Tuigdorp, Stoeproken en Van Dale

Dinsdag 20 december 2011

Tuigdorp en de vandalen

Taalsociologen moeten de resultaten nog analyseren maar voor mij staat het vast: het woord van het jaar (dit jaar Tuigdorp) zegt alles over de tijdgeest en de mentaliteit in een land. Tuigdorp, een lelijk woord, nare associaties en onlosmakelijk verbonden met een tweestrijd in het land. O wee, tegen de tijd dat Tuigstad of zelfs Tuigland gemeengoed gaat worden.


Hoe anders was het nog een paar jaar terug. Sinds 2003 wordt jaarlijks het woord van het jaar gekozen. Sinds vorig jaar worden zelfs twee woorden gekozen, een voor Vlaams België en een Nederlands woord. Zelf had ik me liever aangesloten bij de Vlamingen: Stoeproker is daar het woord van het jaar. Niks geen verwijzing naar de politiek, maar eerder een poëtisch woord.
"Zie daar, de stoeproker, eenzaam in de kou, die met mofjes aan zijn hand, zijn laatste trekje neemt".

In 2003 was "gamen" het woord van het jaar, keurig gevolgd door "Beurtbalkje", dat had niets te maken met Balkenende maar met het balkje dat de boodschappen tussen twee klanten bij de kassa scheidt. Een prachtig ingetogen woord: "even wachten, u bent zo aan de beurt".

Vanaf 2009 ging het mis, het nog redelijk neutrale "ontvrienden" sloeg natuurlijk op Facebook, Twitter, LinkedIn en andere Sociale Media. maar het woord droeg al iets van grimmigheid in zich. U bent mijn vriend niet! Toen 2010 "Gedoogregering" kreeg, was het helder. Het zou nooit meer goed komen. Op zijn best gedogen wij, tot volledige acceptatie zullen we niet meer komen. Tweedeling ligt op de loer. En warempel "Tuigdorp" nu, de klap op de vuurpijl.

Het wordt tijd voor een mentaliteitsverandering. Ons woord- en taalgebruik kan daartoe bijdragen. Zeg: 10x achter elkaar "Tuigdorp"en je voelt je al grimmig worden. Vanaf 2012 kan en moet het anders. Mooie woorden, mooie zinnen, niet als plicht of gebod, maar als een wens en een behoefte.

We hebben nog een dag of tien, maar ik wens nu al iedereen voor 2012 een prettige en gelukkige taal in 2012. En als het dan toch wederom over politiek moet gaan dan hoop ik dat "verkiezingsvreugde" of wellicht "stemmingsgeluk" het goed zullen gaan doen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gavi Mensch schreef op Dinsdag 20 december:
Ontwildersen lijkt me een goede voor 2012 als tegenhanger voor tuigdorp, dat de smaak heeft van oude pindakaas met kabeljauw. Jij ook een mooi ontwilderst 2012!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2