Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 50: 11 december tot 18 december 2011

Hitchens , de kerstkaart , de Volkskrant en Wipneus en Pim

Zaterdag 17 december 2011

De Volkskrant was eens een rooms katholiek dagblad. De ondertitel Katholiek Dagblad voor Nederlanders is al jaren verdwenen, maar nooit heb ik twee columnisten van de krant zo hartgrondig zien vloeken als vandaag. Zowel Bert Wagendorp "gewoon de hypocriete bekken een hele tijd potdicht-liefst voorgoed" als Ronald Giphart die de drieletterige vloek voluit schrijft en zijn column eindigt met de zin "Laat ons ter nagedachtenis (overlijden Hitchens, Dagtaak) vandaag hartstochtelijk godslasterlijk vloeken."Het belooft een vrolijke kerst en een zalig uiteinde te worden.

Nog geen week voordat de kerken normaliter weer verwarmd worde...Deetman , Simonis, de RK-kerk en het Misbruik

Vrijdag 16 december 2011

De commissie Deetman brengt vandaag het rapport uit over het misbruik in de Rooms Katholieke kerk. Het rapport is meer een bevestiging van wat "we" al wisten dan dat het nieuws brengt. Wat "we" al wisten krijgt handen en voeten en de beroemde/beruchte uitspraak van Simonis: "Wir haben es nicht gewusst" wordt flink onderuitgehaald. "Ze" hebben het wel degelijk gewusst, onder tafel geschoven, in doofpotten gestopt, gebagatelliseerd en met de mantel der liefde bedekt.
De commissie geeft aan dat het om tien- tot twintigduizend gevallen van seksueel misbruik gaat tussen 1945 en 1981. Er wordt nu al aan getwijfeld of deze cijfers niet aan de magere k...postbezorging, jip-en-janneketaal , het Groot Dictee en Grunberg

Donderdag 15 december 2011

Het Groot Dictee is weer achter de rug. Terwijl, zo lezen we in de Volkskrant vanmorgen, de vriendin van Grunberg seks had op het toilet - geen sex dus- zit een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse taalliefhebbers te zwoegen op de tekst. Het gedachtegoed van Sigmund Freud werd door Grunberg in alles behalve jip-en-janneketaal geëxpliqueerd.

Trots op de geringe hoeveelheid fouten maar schaamte over het feit dat ik na dik een half uur zwoegen en geconcentreerd schrijven eigenlijk geen enkel benul heb waar de tekst over gaat. Zo kan ik me nog precies herinneren hoeveel fouten ik vorig jaar had, maa...Higgs, God, en de Ontdekking van de Hemel in 2012

Woensdag 14 december 2011

De speurtocht naar de verklaring van alles nadert een nieuw hoogtepunt: het Higgsdeeltje. Als ik God was zou ik 'm knijpen. En als "iets" of iemand in angst is dan wordt het vluchten of vechten. Zoveel weten we inmiddels. Wij gewone stervelingen zijn ook niet gek en kennen de patronen. Vluchten of vechten. Of God vertrekt, voorgoed. Of God strikes back! Vecht, op leven en dood.

Bij Harry Mulisch was het nog literaire fictie. In de Ontdekking van de Hemel werd de wetenschapper die zojuist de hemel had ontdekt getroffen door een dodelijke meteoriet. Gericht en fataal. Het geheim mocht niet onthuld worden. Een God die vocht en overwon. Heldhaftig...Recessie , Trending , en 5 Years van Bowie

Dinsdag 13 december 2011

Deze ochtend om half tien werd het officieel. Nederland zit in een recessie. Op de radio werd het als een nagekomen bericht gebracht. Als in het prachtige nummer van Bowie 5 Years. "The news guy wept, so I knew he was not lying".

Nog geen paar minuten later was het een Trending Topic op Twitter. Recessie. Bijna als een jubelwoord. Een zucht van opluchting. Eindelijk mag het gezegd worden, het taboe is er af.  Het "R"-woord. Niets is zo vervelend als in een file staan die niet gemeld wordt. Zo ook met recessie; niets zo vervelend als sappelen terwijl om je heen gejuicht en gejubeld wordt dat het zo goed gaat.
Eindelijk erkenning...noodrem

Maandag 12 december 2011Artikel over noodrem op bijzondere wijze ineens verdwenen van de site. Ben de tekst ook kwijt, indien die weer teruggevonden wordt, zal die herplaatst worden.
...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2