Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

postbezorging, jip-en-janneketaal , het Groot Dictee en Grunberg

Donderdag 15 december 2011

Het Groot Dictee is weer achter de rug. Terwijl, zo lezen we in de Volkskrant vanmorgen, de vriendin van Grunberg seks had op het toilet - geen sex dus- zit een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse taalliefhebbers te zwoegen op de tekst. Het gedachtegoed van Sigmund Freud werd door Grunberg in alles behalve jip-en-janneketaal geëxpliqueerd.

Trots op de geringe hoeveelheid fouten maar schaamte over het feit dat ik na dik een half uur zwoegen en geconcentreerd schrijven eigenlijk geen enkel benul heb waar de tekst over gaat. Zo kan ik me nog precies herinneren hoeveel fouten ik vorig jaar had, maar ook al weer: geen idee waar de tekst over ging. Ik herinner me uit de voorgaande jaren alleen het Przewalskipaard, het canapeetje en de vaudeville.

Schrijven is verworden tot een techniek zonder inhoud. Willen we inhoud dan kruipen we achter de pc, met woordenboek. Zelfs de envelop beschrijven we niet meer. De tekst sturen we op via de mail, plaatsen we op Facebook, of bij minder woorden, tweeten we via Twitter de wereld in.

Alleen de ware liefdesbrief wordt nog met de hand geschreven, in een envelop gestopt met kus of parfum, en uitgezwaaid bij de brievenbus. Vanaf volgend jaar zal de maandag liefdeloos zijn. Terwijl wij zwoegen op de tekst van Freud en libidineuze neigingen hebben, besluit Bleker in diepe wijsheid, dat vanaf 2012 de maandagen liefdeloos zullen worden. Geen postbezorging meer op die dag. Wie in het weekend zijn diepste gevoelens op papier wil zetten kan niet meer verwachten dat zijn of haar geliefde die maandag zal lezen. Freud zei het al, volgens Arnold Grunberg: de burger ziet af van driftbevrediging, een proces dat wordt geleid door politieke autoriteiten.

Wellicht had de vriendin van Grunberg gelijk.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gavi Mensch schreef op Donderdag 15 december:
Even wat opmerkingen ter bevestiging en aanvulling: Bleker is een cynisch en liefdeloos mens die alleen nog van pony's houdt; daar heb ik dus geen boodschap aan. Post krijg ik al jaren niet meer, behalve bekeuringen en aanmaningen en die mogen van mij ook op dinsdag. Liefdesbrieven via email print ik uit, de geuren denk ik er bij. De tekst van Grunberg was mooi, integenstelling tot het slappe stukje van vanmorgen. Seks schrijf je niet, seks heb je. En de autoriteiten mogen van mij elkaar nu wel eens anders gaan bevredigen, lijkt me zelfs noodzaak.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2