Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Deetman , Simonis, de RK-kerk en het Misbruik

Vrijdag 16 december 2011

De commissie Deetman brengt vandaag het rapport uit over het misbruik in de Rooms Katholieke kerk. Het rapport is meer een bevestiging van wat "we" al wisten dan dat het nieuws brengt. Wat "we" al wisten krijgt handen en voeten en de beroemde/beruchte uitspraak van Simonis: "Wir haben es nicht gewusst" wordt flink onderuitgehaald. "Ze" hebben het wel degelijk gewusst, onder tafel geschoven, in doofpotten gestopt, gebagatelliseerd en met de mantel der liefde bedekt.
De commissie geeft aan dat het om tien- tot twintigduizend gevallen van seksueel misbruik gaat tussen 1945 en 1981. Er wordt nu al aan getwijfeld of deze cijfers niet aan de magere kant zijn. Zelfs met deze aanname is het duidelijk dat het niet om vele "incidenten" gaat, maar eerder een "gedoogcultuur". De kritiek richt zich, terecht op de cultuur binnen de kerk, op het celibaat, op het feit dat kinderen werden losgelaten binnen instituties waar heren geacht werden hun lusten en driften levenslang te onderdrukken.

De "gedoogcultuur" is echter niet alleen van toepassing op de kerk. In grote delen van de samenleving, in elk geval het Katholieke deel, was het al lang bekend. Tientallen jaren. Respect, angst, gezag voor de kerk. Het aura van heiligheid dat om de godsdienaars heen hing en daardoor werd veel vergoeilijkt en wat "we" wisten werd onder tafel geschoven. Het grote taboe waar nooit over werd gesproken en mocht worden gesproken. "Je kan immers nooit weten hoe het zich tegen je kan keren op het uur U." In die angst, voor het hogere, kon de macht en het machtsmisbruik welig tieren.

We wisten het allemaal, we hebben het gedoogd. Mea Culpa geldt voor velen.


dagtaak 14 februari over Simonis in Brandpunt met de uitspraak Wir Haben es Nicht gewusst

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gavi Mensch schreef op Vrijdag 16 december:
Wat betreft Mea Culpa, kijk eens op de site van http://www.bertsmeets.nl/. Bert Smeets knokt al lang tegen de commissie Deetman, die wil maar niet wil zien of oordelen; Deetman is dan ook daarvoor door de RKkerk aangesteld, op zich al een #fail natuurlijk. Een flink aantal van mijn leeftijdsgenoten/vrienden heeft een internaatsjeugd achter de rug en niet één is de dans ontsprongen. Na seksueel misbruik is je relationele leven voor altijd een leven in wankel evenwicht, vandaar dat ik vind dat dit soort mis-daden nooit mogen verjaren!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2