Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 49: 4 december tot 11 december 2011

Nobelprijs , Vrede en de Haydnvlag, Tomas Transtromer

Zaterdag 10 december 2011

"Ik hijs vandaag de Haydnvlag." Een zin uit het gedicht Allegro (vertaald door Bernlef) van de Zweedse schrijver Tomas Transtromer, die vandaag de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt uitgereikt.
Ik hijs vandaag de Haydnvlag, dat betekent "Wij geven ons niet over. Maar willen vrede". Zo legt hij een regel verder uit.

De Haydnvlag. Wat mooi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar vanaf nu zal hij hangen, op momenten van onrust, van onvrede, van ongeduld. "Ik steek mijn handen diep in de Haydnzakken, en doe als iemand die de wereld in alle rust aanschouwt".

De poëzie van Transtromer is in Nederland niet bekend. Er is slechts één bu...Ajax, Lyon, de Knipoog , Omkoping en de kliklijn van de FIFA

Donderdag 8 december 2011

Het zou geen spannende avond worden, aldus Youri Mulder, voor de aftrap van Ajax tegen Real Madrid. Drie hele wedstrijdpunten meer en een voordelig doelsaldo van zeven ten opzichte van de rivaal Olympique Lyon. "Gewoon lekker kijken, en ongeacht de uitslag is Ajax al geplaatst voor de laatste zestien van de prestigieuze Champions League." Youri was ontspannen, Van Halst twijfelde nog en vond het de moeite waard om toch te volgen wat er in Zagreb gebeurde waar de lokalen tegen Lyon moesten aantreden. Tot aan de rust was alles normaal. Ajax stond logisch achter tegen de tweede garde van Real Madrid, twee loepzuivere goals van het beursgenoteer...


S&P, AAA, kredietbeoordelaars en een weekje Nederland

Dinsdag 6 december 2011

William Hesitate en Marylou Disbelieve van Standards en Poor's (S&P) hebben zojuist hun intrek genomen in het Okura hotel van het met 3 xxx bekroonde Amsterdam.

Een volle week en een druk programma. Minister De Jager zal een gaatje vrij houden moeten houden en vanzelfsprekend ook Knot van de Nederlandsche Bank (niet uitspreken als Not, waarschuwt Marylou nog, die man heet echt Knot, van het Nederlandse werkwoord "Beknotten").

William en Marylou maken deel uit van een team dat de kredietwaardigheid van Nederland gaat beoordelen. Nog sterker: zij zijn het team.
Praten, rekenen en inschatten. Zo luidt hun opdracht. "En niet vergeten m...De Slipper van Verbeet, Pol Pot, Beertema (PVV) en Groen Links

Zondag 4 december 2011

Persoonlijk had ik nog nooit van Beertema gehoord. Hij schijnt, en blijkt, een kamerlid, een volksvertegenwoordiger te zijn. Van de PVV. Een oud-leraar die in zijn biografische notitie voor de site: "Tweedekamer.nl" aangeeft de "opstand der burgers" een warm hart toe te dragen. De man moet in zijn leven veel gelezen hebben. Leraar Nederlands word je niet zomaar. Het vak van leraar is deze week weer flink opgewaardeerd, door de PVV nota bene. "Zeg eens UUU" was het parool. Respect man, daar gaat het om!

Respect tonen is respect krijgen. De Tweede Kamer is de publieke tribune van de Nederlandse samenleving. Van alle delen uit de samenleving...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2