Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

S&P, AAA, kredietbeoordelaars en een weekje Nederland

Dinsdag 6 december 2011

William Hesitate en Marylou Disbelieve van Standards en Poor's (S&P) hebben zojuist hun intrek genomen in het Okura hotel van het met 3 xxx bekroonde Amsterdam.

Een volle week en een druk programma. Minister De Jager zal een gaatje vrij houden moeten houden en vanzelfsprekend ook Knot van de Nederlandsche Bank (niet uitspreken als Not, waarschuwt Marylou nog, die man heet echt Knot, van het Nederlandse werkwoord "Beknotten").

William en Marylou maken deel uit van een team dat de kredietwaardigheid van Nederland gaat beoordelen. Nog sterker: zij zijn het team.
Praten, rekenen en inschatten. Zo luidt hun opdracht. "En niet vergeten met de media en de lokale bevolking te praten hoor." De CEO van S&P heeft het hun duidelijk in de oren geknoopt. "Geef je ogen de kost, en leg je oren te luister". En geniet! Nu het nog kan!

William en Marylou hebben zich goed ingelezen en ze weten van de hoed en de rand. Het is hun eerste grote reis naar het Europese continent. Nu gaan ze het met eigen ogen zien. Op William en Marylou rust een grote verantwoordelijkheid. Gezamenlijk zullen ze een rapport opstellen dat door vijf internationale experts wordt besproken. Kort en bondig. In een conferentiezaaltje ergens 54 hoog achter zal het vonnis uitgesproken worden. Een zaaltje waar de CEO zit aan een lange lege tafel met vijf telefoons voor zich. Aan de andere kant van de lijn van elk van die telefoons zit een internationale expert met het rapport van Hesitate en Disbelieve voor zich. "May I have your votes please", zo luidt immer de beroemde openingszin van de CEO. Er wordt beleefd gelachen en elk van de experts herkent de openingszin van het Eurovisiesongfestival uit vervlogen tijden. De stemming zit er goed in. Een voor een worden de landen doorgenomen. Als Nederland aan bod komt is het even stil. Hesitate en Disbelieve zijn tot grote ontstentenis niet tot een rapport gekomen.

Verdwaald in Amsterdam zijn ze van de ene verbazing in de andere gevallen. Gedoog-beleid in rookcafés, van gedoog-regering tot weigerambtenaars. Van huizenhoge hypotheekrenteaftrek tot en met beleggers die zelfs zonder rente staatsobligaties af willen nemen (laatste lening ging tegen -0,004% rente weg). Een voormalige Triple AAA Bank die nu zegt dat AA de gouden norm gaat worden met dezelfde status (AA), een media die Cruijff belangrijker vindt dan de Euro. Waar doorwerken tot 67 jaar, tenzij de arbeid te zwaar wordt ervaren, normaal is. Kortom een land dat zijn eigen koers vaart en zich van geen S&P , noch van God en gebod wat aan lijkt te trekken.

Aan de telefoons blijft het stil. De CEO kucht wat en voelt het naderende onheil. Er is voor het eerst een streep getrokken door de almacht van zijn beleggingsadviesorganisatie die denkt dat twee mensen in 1 week het lot van een land kunnen bepalen. En dat is maar misschien het beste ook.


Hieronder een geluidsfragment zoals op NOS.Nl stond waarop de CEO van S&P uitlegt hoe de beoordeling in zijn werk gaat.

Geluidsfragment

cartoon van Ignace Dermaux

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2