Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 31: 31 juli tot 7 augustus 2011

Taakstraf, Reclassering, Re-integratie en Nederland Gidsland

Zaterdag 6 augustus 2011

Volgende week mag ik naar Polen om een training te geven over re-integratie en reclassering voor personeel dat werkt in een vrouwengevangenis. Een mooie opdracht. Nederland is lang een gidsland geweest op het gebied van re-integratie in Europa en ook de reclassering is in Nederland goed georganiseerd. Logisch en vanzelfsprekend dat er graag geleerd en geluisterd wordt naar goede ervaringen.
De uitnodiging voor de training kwam bijna een jaar geleden. Zo gaat dat nu eenmaal. Eerst moet er een projectvoorstel geschreven worden, dan een financieringsaanvraag, die wordt dan getoetst door een handjevol ambtenaren zowel in Polen als in Brussel, het ...Dagtaak jarig (1/2) , Troost en Alexander Blok

Vrijdag 5 augustus 2011

Vandaag precies een half jaar geleden is Dagtaak begonnen met het dagelijks schrijven van een column. De eerste drie maanden op een blogspot pagina van Google en sinds mei van dit jaar via de eigen site Dagtaak.org.
Autonoom, vrijzinnig, liefst actueel, soms polemisch dan weer lyrisch en mild. Politieke, literaire en muzikale voorkeuren daarbij niet onder de stoel of bank geschoven.

Ik heb me kwaad gemaakt. Over het gemak waarmee ons kabinet de cultuur opzij schuift. Over het gemak waarmee de gezondheidszorg en dan met name de PGB's aangepakt werden en worden.
Ik heb me verbaasd. Over het onvermogen van de politiek om adequate antwoorden te v...LinkedIn, Facebook, Reclame en onze privacy

Donderdag 4 augustus 2011

Sociale netwerksites als LinkedIn, Facebook, Hyves en Twitter zijn in. Onlangs is Google+ gelanceerd en gaat nu proberen veel gebruikers naar zich toe te trekken. De sites werken allemaal net ietsjes anders maar het concept is hetzelfde. Gebruikers zelf met elkaar in contact laten komen, informatie, nieuws en persoonlijke onbenulligheden uit laten wisselen en zo een grote behoefte, zelfs noodzaak creëren om erbij te horen en je aan te sluiten.

Doe je niet mee? Dan sta je alleen, in elk geval ben je geen deelgenoot meer daar waar het plaatsvindt.
In relatief korte tijd hebben deze sites een enorm netwerk aan contacten, persoonlijke- en za...Stilte , 120 woorden en nogmaals Nescio

Woensdag 3 augustus 2011

Over Stilte, 120 woorden en nogmaals over Nescio.

Gisteren kreeg ik een allervriendelijkst mailtje van de redactie van 120 woorden. Dat is een populaire site waar bijdragen geplaatst worden die aan één voorwaarde moet voldoen. De tekst mag niet meer beslaan dan 120 woorden.


Beste Dagtaak,

Onlangs heb je een stukje met de titel 'Stilte' ingezonden op 120w.nl (zie onderaan deze mail) waarvoor uiteraard onze dank! We vinden het leuk dat je meeschrijft op onze site!
Helaas heeft de redactie ervoor gekozen je stukje niet te plaatsen wegens deze reden:
Hoewel 120 woorden geen harde verplichting is, en minder dan 120 woord...Nescio, Zeeland , De Uitvreter, IM: 50 jaar na dood Gronloh

Dinsdag 2 augustus 2011


Afgelopen week was het exact vijftig jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse schrijvers met zo ongeveer het kleinst mogelijke oeuvre is overleden: Nescio, pseudoniem van JFH Gronloh (25 juli 1961)

Ik heb een kans laten liggen. Deze week had ik in Zeeland moeten zijn, Vlissingen om precies te zijn. Daar wordt een groot schaaktoernooi gehouden, de partijen worden 's avonds gespeeld en overdag geruime tijd om te zitten en te kijken, staren beter gezegd. In de voetsporen van Japi, de Uitvreter, die behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, de meest wonderlijke kerel ooit beschreven. Japi kwam graag in Zeel...Obama, de VS en de Speech: Yes, We Can!

Maandag 1 augustus 2011

My Fellow Americans,

de Verenigde Staten van Amerika, ons geliefde land, is niet meer. Althans niet meer zoals wij gewend zijn naar ons land te kijken.

De Amerikaanse Droom is voorbij. Decennia lang, wat zeg ik, eeuwenlang hebben wij het land van de onbegrensde mogelijkheden gespeeld. Vaak hebben wij grenzen overschreden en ons de rol toebedacht als redder van Planeet Aarde. Niets was ons daarbij te gek. In ons streven het Amerikaanse gedachtegoed tot goed te maken voor de gehele wereld hebben we een aantal inschattingsfouten gemaakt.

Onze dollar was ons paspoort en daarmee dachten we toegang te krijgen niet alleen overal op a...I.M. Nescio, Zeeland, Schaken en de Troost dat we Niets Weten

Zondag 31 juli 2011

Afgelopen week was het exact vijftig jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse schrijvers met zo ongeveer het kleinst mogelijke oeuvre is overleden: Nescio, pseudoniem van JFH Gronloh (25 juli 1961)

Ik heb een kans laten liggen. Deze week had ik in Zeeland moeten zijn, Vlissingen om precies te zijn. Daar wordt een groot schaaktoernooi gehouden, de partijen worden 's avonds gespeeld en overdag geruime tijd om te zitten en te kijken, staren beter gezegd. In de voetsporen van Japi, de Uitvreter, die behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, de meest wonderlijke kerel ooit beschreven. Japi kwam graag in Zeeland....Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2