Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 29: 17 juli tot 24 juli 2011

Tijdrit in de Tour de France, Evans, Andy of Frank, Greg Lemond en Francoise Hardy

Zaterdag 23 juli 2011

Frankrijk had gisteren zijn eerste etappewinst, Voelkler is verlost van de gele trui,de gebroeders Schleck staan na de (mislukte?) aanval van Contador dicht bij elkaar in het klassement, en Evans moet vandaag vol aan de bak. Hoogerland vatte de etappe van gisteren kort samen: het was een echte kutklim. De Tour is voor de Nederlan...


Fausto Coppi, Alpe d'Huez, Piaf en de Nederlandse Berg

Vrijdag 22 juli 2011

Wordt de Alpe d'Huez, waar vandaag de laatste bergetappe van de ronde van Frankrijk wordt gereden, weer een Nederlandse berg? Grote overwinningen zijn er behaald. Joop Zoetemelk(2x), Peter Winnen (2x), Steven Rooks, Gert Jan Theunissen, Hennie Kuiper (2x). Acht maal maar liefst kwam er een Nederlander als eerste boven. De laatste al weer in 1989. Gert Jan Theunissen, wie kent hem niet! Een minstens evengrote cultheld als dat Johnny Hoogerland is of kan worden. De Italianen kunnen deze berg echter ook claimen. De allereerste winnaar op de Alpe was de legendarische Fausto Coppi, de snelste man ooit op de berg was Marco Pantani

Galibier, Mont-Ventoux Alpe d'Huez en de jongensdroom

Donderdag 21 juli 2011

Niet alleen Wilfried de Jong, tientallen, honderden wellicht duizenden, wie zal het zeggen, mannen stellen een doel: op hun vijftigste kunnen zeggen dat ze de Alpe d'Huez, de Galibier of de grote klassieker, de Mont-Ventoux hebben beklommen. Een jongensdroom.

In de startdorpjes van de grote bergen is het hele jaar door feest. De grootste feesten zijn er echter in de maanden dat de sneeuw is gesmolten en de ski-toeristen plaats hebben gemaakt voor de wielerfanaten. De nieuwste fietsen, prachtige schoentjes, kek helmpje, lichtgewicht bidons en natuurlijk wielerbroeken die het buikje moeten camoufleren. Want, op Wilfried na, zijn de meeste 49-e...De Tour naar Pinerolo Italie, Marco Pantani en de doping

Woensdag 20 juli 2011

Vandaag gaat de Tour de France de grens over naar Pinerolo in Italië. Even maar, een klein stukje Italië om de dag daarna snel weer terug te zijn in Frankrijk. Italië van de Giro, van Fausto Coppi, van Cipolini en nog vele andere grote helden, maar vooral nu we echt de bergen weer in zijn: van Marco Pantani. Tourwinnaar en Giro winnaar in 1998 en op zijn naam ook de snelste beklimming van de Alpe d'Huez ooit: in 37 minuten en 35 seconden. Het Olifantje, vanwege zijn grote oren en de Piraat vanwege zijn nimmer ontbrekende hoofddoek. Een cultheld.

Pantani stierf jong. Veel te jong. Op 34 jarige leeftijd in 2004. Hij tartte het noodlot op vel...Dagtaak uitgesteld: Filmpje Parijs Roubaix in het noorden van Frankrijk

Dinsdag 19 juli 2011Eén van de mooiste filmpjes over het wielrennen. Niet de heroïek van de bergetappes maar van het Noordfranse platteland over de stoffige kasseien van Parijs-Roubaix. Dit filmpje is uitgezonden door Holland Sport.

Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2