Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Tour naar Pinerolo Italie, Marco Pantani en de doping

Woensdag 20 juli 2011

Vandaag gaat de Tour de France de grens over naar Pinerolo in Italië. Even maar, een klein stukje Italië om de dag daarna snel weer terug te zijn in Frankrijk. Italië van de Giro, van Fausto Coppi, van Cipolini en nog vele andere grote helden, maar vooral nu we echt de bergen weer in zijn: van Marco Pantani. Tourwinnaar en Giro winnaar in 1998 en op zijn naam ook de snelste beklimming van de Alpe d'Huez ooit: in 37 minuten en 35 seconden. Het Olifantje, vanwege zijn grote oren en de Piraat vanwege zijn nimmer ontbrekende hoofddoek. Een cultheld.

Pantani stierf jong. Veel te jong. Op 34 jarige leeftijd in 2004. Hij tartte het noodlot op vele manieren. Tijdens zijn jaren als renner vele malen betrapt op gebruik van doping, vaak ook waarschijnlijk niet betrapt. Het onmogelijke record op de Alpe d'Huez is bijna niet anders te verklaren. Zijn dood is nooit bevredigend vastgesteld maar alles wees erop dat hij aan een overdosis cocaïne te onder is gegaan. Een tragische held, maar een held. Na een jaar van schorsingen door doping reed hij in 2000 nog een keer de tour. Hij won op de Mont Ventoux (geholpen daarbij door Armstrong) en een paar dagen later een Alpenrit. Toen hij daarna niet meer in het ritme kwam besloot hij af te stappen. De jaren daarna weigerde de Tourdirectie als straf op deze onsportiviteit de ploeg van Pantani uit te nodigen voor de Tour. Einde ook van Pantani, die depressief werd, vereenzaamde en een tragische dood stierf in een hotel in Rimini.

Deze Tour wordt de schoonste Tour ooit genoemd. Door criticasters daardoor ook de "vlakste" tour ooit genoemd. De hoogmoed en heldendaden van de gedrogeerde renners is er niet. Het verschil maken ontbreekt. Gisteren reed Contador ondanks alles even weg bij de gebroeders Schleck, het verschil was klein, maar de verzamelde journalisten spraken er euforisch over. We willen verschillen, we willen helden, soms ook ten koste van alles. Waar in de tijd van Pantani de slimste doping het verschil uitmaakte, is het nu de tactiek (en de opgelopen blessures). Er kan nog van alles gebeuren tijdens de komende Alpenritten en het zal zeker spannend worden ook gezien de weersomstandigheden maar alles wijst erop dat de tijdrit zaterdag beslissend zal worden.
Hoe mooi ook, de echte helden worden geboren in de Bergen.
Pantani, wat zouden we graag nu achteraf je hele verhaal hebben aangehoord.


In de Tour des Ballades Vasco Rossi: Tributo a Marco Pantani


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Donderdag 21 juli:
6:18 "Marco ci trista"

Martijn schreef op Donderdag 21 juli:
Mooi stukje, goed eerbetoon. En wat een muziek! Die gitaarsolo op het eind moet Pantani in zijn hoofd hebben gehad in dat hotel...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2