Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ronde van Frankrijk: Slapjanus, Genee, Derksen en Plastic Bertrand

Zondag 17 juli 2011

Johan Derksen noemde Gesink een slapjanus, Gesink pakte Derksen scherp terug: "hij is zelf een slapjanus". Sterk, duidelijk, klare taal. Ik een slapjanus, jij slapperjanus. De Tour de France maakt veel los en deze rake woordenwisseling tussen sportman en sportjournalist doet het beste hopen voor de laatste tourweek. "Stap zelf maar eens met zeventig kilometer per uur uit de auto", riep Gesink nog na, toen de microfoon al half was weggedraaid. Ik zie Derksen dat nog niet doen, maar Laurens Ten Dam probeerde het, op de fiets dan. Na Gesink en Hoogerland wilde Ten Dam niet achterblijven. Minstens met 70 kilometer per uur over de kop.

We hebben nog een week te gaan en genoeg Nederlanders in de koers om een spannende slotweek tegemoet te gaan in de strijd tussen Derksen en de coureurs. Het hele Tour du Jour is overigens een apart programma. Wilfred Genee doet zijn uiterste best om zijn gasten op avonden dat Derksen er niet bij is te verleiden tot het doen van afvallige uitspraken richting Johan, en als Johan er wel bij is kijkt sportminnend Nederland naar een soort Jut en Jul uitzending waarvan de essentie van hun samengaan totaal ontbreekt. Een bijna onverstaanbare Bert Jakobs brengt nog wat humor in waarbij zijn verhaal over de tijd dat hij nog chauffeur was van een escortbureau verreweg het leukst was.
De Nederlandse wielerliefhebber is overigens al massaal overgestapt naar Sporza, de Vlaamse sportzender, en het programma En-Vélo is populairder dan ooit. Zelf heb ik de vreemde gewoonte om tijdens sportevenementen van een omvang als de Tour of een WK voetbal te zappen tussen de NOS en de zender van het land dat of de grote verliezer of de grote winnaar gaat worden. Niets is mooier dan na een doelpunt van Nederland tegen Duitsland nog even de Duitse commentator benepen te horen zeggen dat Robben de bal er prachtig inschoot.
Toen gisteren duidelijk werd dat Vanendert kans maakte om als eerste op het Plateau de Beille aan te komen, schakelde ik snel naar het Vlaamse Sporza. Daar werd historie geschreven en gesproken. Met excuses voor de emoties werd er verslag gedaan van de laatste kilometers. Prachtige televisie. Dat Vanendert verder voor niemand in de kopgroep waaruit hij ontsnapte een concurrent was doet er even niet toe. Hij mocht winnen en won.
De Nederlandse renners zowel als de Nederlandse sportprogramma's zijn in de laatste week voor niemand een bedreiging meer, dat belooft wat!

In de Tour des Ballades vandaag Ca Plane pour Moi (niet musikaal de beste uitvoering, maar wel veruit de leukste)
Alle nummers uit de Tour des Ballades zijn onder elkaar te zien op http://dagtaak.blogspot.com
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2