Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 28: 10 juli tot 17 juli 2011

Ronde van Frankrijk: Slapjanus, Genee, Derksen en Plastic Bertrand

Zondag 17 juli 2011

Johan Derksen noemde Gesink een slapjanus, Gesink pakte Derksen scherp terug: "hij is zelf een slapjanus". Sterk, duidelijk, klare taal. Ik een slapjanus, jij slapperjanus. De Tour de France maakt veel los en deze rake woordenwisseling tussen sportman en sportjournalist doet het beste hopen voor de laatste tourweek. "Stap zelf maar eens met zeventig kilometer per uur uit de auto", riep Gesink nog na, toen de microfoon al half was weggedraaid. Ik zie Derksen dat nog niet doen, maar Laurens Ten Dam probeerde het, op de fiets dan. Na Gesink en Hoogerland wilde Ten Dam niet achterblijven. Minstens met 70 kilometer per uur over de kop.

We hebbe...Brel en de Psychologie van de Tour, ne me quitte pas! Frankrijk 2011

Zaterdag 16 juli 2011

Contador volgt Schleck, Voeckler wordt ontvolgd, Frank kijkt, Andy volgt en hij die het spel het best speelt en de benen heeft, die neemt ze. Volgen en gevolgd worden, dat is waar het in de bergetappes om gaat. Haptonomen, psychologen en psychiaters hebben het druk, of zouden het druk moeten hebben. Het leven is psychiatrie hoorde ik nog niet zo lang geleden op een feestje van een psychiater, en hij heeft gelijk. En als het om de tour gaat geldt dat helemaal. Hoe lig ik in de groep? Hoe ga ik om met tegenslagen, de druk, met geheime afspraken van anderen waarvan ik buitengesloten word? Verlatingsangst, volgingsangst, of erger nog ontvolgingsangst? ...


Yerseke, de Rouwkous, Hoogerland en Lourdes en wvnttk

Vrijdag 15 juli 2011

Yerseke staat niet bekend als de meest katholieke plaats in Nederland, sterker nog: naast de mossel is het eerst waar je aan denkt bij Yerseke is de zwarte kous. De Rouwkous. Op zondagen is het stil in het dorp en behalve het geschuif van mosselschalen over elkaar heen is rust het motto. Het streng gereformeerde Yerseke staat sinds een paar dagen ook gelijk aan Hoogerland. Zelfs de burgemeester van Yerseke schoot uit zijn rol afgelopen zondag door op de dag Gods een sms'je te sturen aan Johnny. Het duivelse prikkeldraad ging zelfs de burgervader te ver, en de satan, rustdag of niet, diende uitgebannen te worden. Dan maar een tekstbericht. God zou d...


Johnny Hoogerland met een houten Been de Bergen van Frankrijk in

Donderdag 14 juli 2011

Kom Kinderen van de Bastille, de dag van feestvieren is begonnen, Allons enfants de la Bastille, le jour de fete est arrive! Feestdag in Frankrijk, 14 juli, quatorze juillet. In Frankrijk wordt vandaag het begin van de Franse revolutie van 1789 gevierd. Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap. Einde van de traditionele monarchie, we zijn gelijken onder elkaar. Althans, dat was de gedachte, een lange periode van geweld en terreur volgde. De jeugd regeert, maar het duurde nog even voor de rust hersteld was en de wederopbouw kon beginnen.

Geen vergelijk. Rotterdam is geen Parijs, de Kuip is geen Bastille en Been is geen Koning. En toch...een revolte...Frankrijk 2011: de billen van Hoogerland, Arno, en de ogen van mijn moeder

Woensdag 13 juli 2011

"Wat ging er door je heen toen je door de lucht vloog en in het prikkeldraad belandde"? Hoogerland: "Ik dacht aan mijn vriendin en mijn moeder", sprak Johnny zonder aarzeling. Die zitten thuis te kijken. Een mooi en oprecht antwoord dat natuurlijk totaal verzonnen is, maar achteraf waar is en klopt. Johnny dacht nergens aan toen hij door de lucht vloog. Het was een flits , in een split-second werd zijn been een grote rafel. Er zal veel Johannesolie aan te pas moeten komen om niet levenslang de prikkeldraad afdruk te kunnen zien.
Maar ontroerend is het wel. Waar denkt een man aan op het meest dramatische moment van zijn loopbaan? Zijn moede...Laat me, Vivre, Katharen in Frankrijk en de Tour de Morts

Dinsdag 12 juli 2011

Gisteren was het rustdag, bezinningsdag in de Tour, niet alleen tijd voor herstel van alle wonden, maar vooral om stil te staan bij de zin en onzin van deze Ronde van Frankrijk.
Tot nu toe heupbreuken, botbreuken, sleutelbeenbreuken, prikkeldraadverwondingen en veel heel veel schaafwonden. Bjorne Rijs pleit voor gele vlaggen en waarschuwingen bij scherpe afdalingen. Mart Smeets opent de discussie of er niet te veel ploegen deelnemen deze tour en of we geen leider in het peloton missen die de renners tot kalmte maant. Derksen spreekt zich uit dat het waanzin is dat Hoogerland nog op de fiets springt morgen ondanks al zijn verwondingen die tijd vo...Rustdag in Frankrijk, Hoogerland en Gesink likken de wonden. Herman Brood

Maandag 11 juli 2011

Hoogerland valt, nee, wordt geschept, nee wordt onderuit gereden door een Franse auto met technici van de Franse media. Op de beelden kunnen we het precies zien. Een officiële Tour-auto snijdt de renners uit de kopgroep en raakt Flecha, die neemt in zijn val Hoogerland mee die over de kop slaat en in het prikkeldraad belandt. Gesneden door een Franse tv-ploeg. En Voeckler, een Fransman, komt in het Geel.

Hoe anders had het kunnen gaan. Een Nederlandse tv-ploeg met zeg maar, Mart Smeets, er in, rijdt in op de kopgroep, brengt Voeckler ten val en Hoogerland gaat er in zijn eentje vandoor en trekt over zijn bolletjestrui ook nog de gele tr...Rasmussen , de spijt van Gesink, en de trots van Frankrijk Edith Piaf ( de Mus)

Zondag 10 juli 2011

Het zal je maar overkomen, je staat op het punt om de Tour de France in Frankrijk te winnen en je wordt ten onrechte uit de Tour gehaald omdat je je trainingsschema's niet netjes op tijd hebt doorgegeven: Rasmussen. Het zal je maar gebeuren: je bent de gedoodverfde kampioen van de Lage Landen en je maakt een driedubbele buiteling nog voor de eerste berg zich heeft laten zien: Gesink. Het zal je maar overkomen: je boekt met veel enthousiasme een hotelletje in de Auvergne tijdens de tour en je komt een dag te laat aan omdat de rustdag net een dag naar achteren is verplaatst en je even niet opgelet hebt: een toevallige Dagtaak lezer. Drama's. Groot le...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2