Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 20: 15 mei tot 22 mei 2011

Muziekdag: Dag des Oordeels, extra Sint Journaal

Zaterdag 21 mei 2011

De wereld vergaat vandaag, althans volgens dominee Camping van het radiostation Family Radio uit California USA. Helemaal vergaat de wereld niet, zo voegt hij eraan toe na de eerste bangmakerij: Jezus zal vandaag op de aarde landen om een selecte groep volgelingen te redden. Daarna volgt een zondvloed die enige maanden zal aanhouden en de rest van de wereld zal verzwelgen.


(David Bowie: "5 years" (over de tijd die ons nog rest, Filmpje is ingebed en kan tijdens het lezen gewoon aangeklikt worden)

Door het tijdsverschil met de Verenigde Staten zullen wij nog even de tijd hebben...Honderd jaar Annie MG Schmidt:. Pension Hommeles: Kabinet Rutte

Vrijdag 20 mei 2011

Jip en Janneke heten nu Henk en Ingrid. Otje is een illegaal zonder papieren die een restaurant bestiert, en de Petteflet van Pluk staat in een Vogelaarwijk waar door bezuinigingen het vuil niet meer wordt opgehaald. Pluk zelf is met kraanwagen allang vertrokken en heeft het het wel gehad met dit land.

Annie MG Schmidt zou vandaag 100 jaar zijn geworden. De echte Koningin van Nederland is ze wel eens genoemd.
Klare heldere taal. Humor. Wars van burgerlijkheid, tikje ouderwets ondeugend en altijd fatsoenlijk en respectvol, ja zelfs begrip afdwingend voor mensen die anders zijn of uit de boot dreigen te vallen.

Jip en Janneke...Wellink, Wilders en KvdB: Valse Profeten

Donderdag 19 mei 2011

Wilders is geen econoom, Wellink geen politicus en Knevel & Dan De Brink de valse profeten van de journalistiek. Wie zich gisteren door Knevel en Dan De Brink (KvdB) heen heeft geworsteld en vandaag de commentaren in de media ziet en hoort weet hoe iemand de woorden in de mond kan worden gelegd.
"Is Wilders dan een Valse Profeet?", zo vroeg Knevel met grote hoop op een antwoord dat direct de landelijke pers zou halen. Wellink aarzelde heel even en zei toen voorzichtig: "Op economisch vlak".
Niet Wellink nam het woord Valse Profeet in de mond, maar de gastheren deden dat. Wellink zal zich vannacht de haren uit het hoofd hebben getrokken dat...Arnhem: Napels aan de Rijn: De Prullenbak

Woensdag 18 mei 2011

Arnhem is een stad met ambitieuze plannen. Dat weten inwoners van Arnhem, maar ook bezoekers aan de stad. Het is geen feest om op het Centraal Station in Arnhem aan te komen. Sinds jaar en dag één grote bouwput. De ambitie van de stad om hier een groot, mooi, complex neer te zetten maakt veel goed. Kost even tijd en geld, en dat nemen we wel voor lief. Net achter het Centraal Station stroomt de Rijn. Daarnaartoe wandelen vanaf het Station is evenmin een feest. Met gevaar voor eigen leven steek je eerst twee rommelige en onoverzichtelijke pleinen over en ben je eenmaal aan de historische Rijnkade beland val je midden in een discussie  tussen Arnhe...


Dominique Strauss-Kahn complot? of 30 cm teveel?

Dinsdag 17 mei 2011

Het is erg verleidelijk een mening te hebben over de vermeende faux-pas van Dominique Strauss-Kahn (DSK) . Nog verleidelijker is het om te fantaseren over complottheorieën. Genoeg stof: de Franse presidentsverkiezingen komen er aan. DSK is een geduchte concurrent van Sarkozy. Het zal Sarkozy goed uitkomen als zijn belangrijkste concurrent een toontje lager gaat zingen. Daarnaast is het binnen de partij van DSK nog steeds geen uitgemaakte zaak of hij wel als dé kandidaat naar voren geschoven gaat worden, een socialistische vrouwelijke tegenkandidate heeft ook oren naar het hoogste ambt. Daarnaast is het al jaren een discussie of het hoogste ambt van de ...


Loterij , Kunst, Eindexamen 2011

Maandag 16 mei 2011

Vandaag beginnen voor 250.000 scholieren de eindexamens. Op het programma staat onder andere Bloemschikken, Plantenteelt, Groene Ruimte, Nederlands en voor de HAVO het vak Kunst. Vooral naar het laatste ben ik erg geïnteresseerd, zeker ook omdat voor de HAVO leerlingen 's middags het vak Management en Organisatie op het programma staat. Eerst Kunst dan beleid maken en rekenen.

Als het aan de VVD ligt zal dit het laatste jaar zijn dat Kunst als eindexamenvak gegeven zal worden. Dus Havisten, doe je best, je zult een van de laatsten zijn, die nog enigszins benul hebben van de waarde van kunst en de vrije expressie. Volgend jaar, zo vermoed ik, ...De ontknoping, cultheld Theo Janssen

Zondag 15 mei 2011

Op de radio: Radio 1, BNR, RTV Oost, Radio Gelderland, lokale zenders voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Heerenveen, Breda, Alkmaar.
In de stadions: Arena, Euroborg, Gelredome, De Kuip, Vijverberg, Parkstad, Utrecht stadion, Koning Willem II, en het stadion van Almelo.
Op Eredivisie Live, in cafe's, grote schermen op pleinen.

Je ontkomt er niet aan. Miljoenen mensen zijn vandaag in de ban van voetbal. De kranten vonden gisteren de uitspraken van Frank de Boer belangrijker dan het internationale nieuws, Piet Keizer verdrong Rutte en Wilders van de pagina 3 van de Volkskrant. En de ontknoping bij Wikileaks die n...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2