Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 16: 17 april tot 24 april 2011

Zaterdag Korte Paasgedachte

Zaterdag 23 april 2011

Als Jezus en Barabas voor een onafhankelijke rechtbank hadden gestaan in plaats van voor een volksgericht had dat verschil gemaakt? Zou de rechtbank gewraakt zijn geweest? Zou het proces integraal zijn uitgezonden als toen de technische middelen beschikbaar waren? Wie van de twee zou zijn uitgegroeid tot een volksheld en zou de discipel van het vrije woord zijn betoog gehouden mogen hebben of zou hij zijn teruggefloten door de gedoogpartners van Herodus in die tijd? We weten het niet, en het is gegaan zoals het gegaan is. Het weinige dat we wel weten is opgeschreven door vrienden en de rest is later aangevuld, eeuwen later, op basis van overlevering en interpretaties. En zoals we weten lopen ook die uiteen. En daar zit h...


Vrijdag Brinkman, Von der Dunk en het Vrije Woord

Vrijdag 22 april 2011

Ik had me erop verheugd. Zelden tot nooit ga ik naar lezingen. Meestal weet ik geeneens dat ze plaatsvinden, en als ik het weet dan weet iedereen het en is het uitverkocht. Vol is vol. Nu niet, Thomas von der Dunk zou komen spreken in Haarlem en in de vooraankondiging stond al dat Hero Brinkman aanwezig zou zijn om Von der Dunk in het debat ...


Donderdag Big Brother, De Mol en SBS

Donderdag 21 april 2011

Ik ken John de Mol niet. Ik heb dan ook geen enkele reden om hem aardig of sympathiek te vinden. Maar toch doe ik dat. Hij zal achter de schermen ongetwijfeld rotstreken uithalen, mensen zonder reden de laan uitsturen of binnen enkele seconden een streep...Woensdag Lelystad, Rita en het Staatsrecht

Woensdag 20 april 2011

Het zit Rita ook niet mee. De partij met de trotse naam is al erg mager vertegenwoordigd in het land. En nu stappen ook nog twee gemeenteraadsleden op die voor TON in Lelystad zaten. Twee nieuwe trotse fractieleden aanwijzen zou je denken. Maar het staatsrecht bepaalt anders. Net als in de Tweede Kamer zitten de leden er op persoonlijke titel ...


Dinsdag Vrienden delen Alles, welkom bij HI van KPN

Dinsdag 19 april 2011

Maandag 60 jaar Europa, grensverleggend

Maandag 18 april 2011

Zondag de Zeepbel van Macht en Gezag

Zondag 17 april 2011

Rechters plegen meineed. Advocaten beginnen te schreeuwen. Presidenten organiseren orgies. Bisschoppen doen het met kleine jongetjes. Stukjesschrijvers willen dat hun lezers massaal de krant opzeggen waarvoor ze schrijven. En programmamakers hopen dat recensies over hun uitzending dodelijk zijn.
Een weekje de krant goed bijhouden en je valt van de ene verbazing in de andere. Niet omdat je het niet wist,of niet al vermoedde. Maar omdat gezagsdragers en opiniemakers er alles aan lijken te doen om voortdurend al je vooroordelen te bevestigen.

Moszkowicz zaagde Schalken door over zijn professionele antenne. Zijn eigen antenne haperde deze week ook met als dieptepunt een telefonisch optreden bij Pauw e...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2