Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Donderdag Big Brother, De Mol en SBS

Donderdag 21 april 2011

Ik ken John de Mol niet. Ik heb dan ook geen enkele reden om hem aardig of sympathiek te vinden. Maar toch doe ik dat. Hij zal achter de schermen ongetwijfeld rotstreken uithalen, mensen zonder reden de laan uitsturen of binnen enkele seconden een streep zetten door een project waar een van zijn medewerkers maanden mee bezig is geweest. Wie groot wil worden moet keuzes maken. Vaak over de ruggen van anderen. Qua uiterlijk vind ik hem een mix van Ruud Krol en John van de Brom. Qua uitstraling eigenlijk ook een beetje. Kortaf en ondoorgrondelijk als Ruud, vanuit de achterhoede alles overzien en de pass op het juiste moment geven. Vraag je achteraf om uitleg dan krijg je een vaag antwoord met een glimlach (vroeger), maar ook een John van de Brom. Goedlachs, serieus op de juiste moment en nooit te beroerd om een populistische uitglijder te maken. Wel een vakman.


Niet voor niets dat de vergelijking met voetbal zich opdringt. Het gaat om geld, transfers, het grote publiek en vooral de beleving, meer dan de inhoud. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelden of nooit naar SBS kijk. Niet omdat de programma's me niet aanstaan, maar ik heb geen enkel idee wat ze uitzenden. Luiheid van mijn kant. Toch heb ik een beeld van die zender. Hetzelfde geldt voor de bladen van de uitgever Sanoma waar John mee in zee is gegaan. Libelle, Margriet, Linda, Story, ik ken ze niet. Ik weet hoe de bladen er van de voorkant uitzien, heb een vaag idee van de inhoud, maar meer weet ik er niet van. Ze lijken me weinig pretentieus en vooral een blad als Story wekt bij mij het gevoel van vermakelijke volksverlakkerij. Desondanks, of juist dankzij, zijn dit de publiekstrekkers. Hier is het grote geld mee binnen te hengelen. Blijkt. Sanoma als Fins bedrijf kocht enkele jaren geleden deze tijdschriften van VNU en heeft kennelijk voldoende feducie in de Nederlandse Vermakelijkheidsbranche om goed geld te stoppen nu in SBS. De Finnen hadden al een goed inzicht in het surf- en klik gedrag van de Ware Nederlanders (Sanoma is ook eigenaar van NU.nl, Startpagina.nl, Autoweek.nl) , van het bladergedrag van de Ware Nederlanders en nu dus gestort op het Zap gedrag van de Ware Nederlanders. Hiermee hebben ze veel, heel veel in handen om ons flink te kunnen doorgronden. Met de sympathiek ogende De Mol en zijn zus als boegbeeld lijken de voorwaarden aanwezig voor verdergaande invloed. Met zijn vermeende investering in TON heeft De Mol een keer misgeschoten, met het oprichten van de voetbalzender destijds is het ook niet goed gegaan, maar met een partij achter zich die en het geld en alle cijfers heeft om ware Nederlanders van de ware Finnen te kunnen onderscheiden lijkt een slag geslagen te zijn.


Ik gun John het allerbeste, maar waakzaamheid geboden. Big Brother is watching you.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2